Partizan pallrar sig till Sverige

, , 1 kommentar

Redan när jag besökte London under sommaren 2013 var Partizan något av ett stjärnskott. Det lilla bryggeriet i ett litet järnvägsvalv i stadsdelen Bermondsey hade gjort sig ett namn för sina inspirerade saisons, välgjorda pale ales och mustiga stouter. Då var det inte tal om någon export men med tiden ändras sådana saker och nu har Partizans öl börjat dyka upp i Sverige. And there was much rejoice.

Ska man vara riktigt noga har faktiskt Partizan exporterat lite till Sverige förut, genom importören The Five Finest, men det verkade bara bli några enstaka lådor. Den här gången verkar det vara mer en större satsning genom importören Brewery International, även om det åtminstone till en början rör sig om små volymer som tills vidare bara säljs på krogen.

Bland ölen som tas in finns också några av höjdpunkterna i Partizans portfölj. Det som kanske tillför allra mest nytt till den svenska marknaden är två av deras kryddade saisons som båda hoppar in på behagliga 3,8 %. Den citrongräskryddade varianten är riktigt citrusfräsch med smaker som gör att lättheten i kroppen blir en styrka istället för en svaghet. Dess syskon med timjan och citron låter på förhand något udda, men den örtiga kryddigheten passar riktigt bra och den håller sig undan att smaka för mycket av ren timjan. Två riktigt snygga öl som jag hoppas finns kvar när det börjar bli varmt nog för uteserveringar och grillkvällar.

Precis som de gör en hel massa variationer på sina alkoholsvaga saisons så gör de också diverse varianter av pale ale, framförallt genom att bara variera humlesorterna. Lite på samma sätt som The Kernel, vars bryggeri ligger några stenkast bort och också i ett (större) järnvägsvalv. Den Partizan Pale Ale som kommit nu är bryggd med humlesorterna Amarillo, Bravo och Columbus, en liten ABC-ale på 4,5 %. Liksom saisonerna imponerar den med en lyckad kombination av lätthet och fräschhet, men givetvis på humlespåret.

Deras Dubbel Winter är däremot inte helt imponerande med sina utslätade smak som påminner om att belgarna är bäst på belgiska stilar. En nästan uttryckslös öl som inte kan klämma fram någon av de egenskaper som kännetecknar en bra dubbel. Lämna den därhän och prova istället deras Stout som är allt annat än anonym.

Här suddas gränser ut och man är inte riktigt säker på om man dricker en imperial stout eller en porter. Mjukt, runt och lent med fylliga chokladsmaker som rullar över i småsöta frukttoner med aningar av lakrits. En liten njutning i flytande form som man sippar i sig lagom snabbt.

Den nya brittiska vågen fortsätter rulla in över Sverige alltså och bland Partizans alster hittar man både kvalitet och nytänkande.

De provade ölen var varuprover

1 kommentar:

  1. Kul att se att de hittar hit igen. Som du skrev var det bara enstaka lådor via The Five Finest och det finns så mycket bra där ifrån som man får hoppas på en fortsättning. Jäkligt tråkigt att inte kunna få något via Systembolaget dock, för mig som bor lite avsides.

    SvaraRadera