Tema: London - Bryggerier i Bermondsey

, , Inga kommentarer

I området Bermondsey sydöst om Borough Market är det tätt mellan bryggerierna. Längs med tågrälsen som skär rakt igenom området ligger The Kernel, Partizan och Brew By Numbers utsträckta på promenadavstånd från varandra.

Alla dessa tre bryggerier håller endast öppet för allmänheten på lördagar så planera ditt besök till området därefter. Från tunnelbanestationen Bermondsey på den gråa Jubileelinjen är det inte mer än 500 meter att gå till The Kernel, ett av Londons hetaste bryggerier just nu. De har trängt sig in i utrymmet under den upphöjda järnvägen och huserar där bryggeri, butik och servering. Från kl 10 till kl 16 på lördagar kan man komma förbi och fylla på ölförrådet eller bara sätta sig ner i den enkla serveringen och avnjuta några kalla. De har framförallt gjort sig kända för sina olika varianter av pale ale och IPA som går i väldigt amerikansk stil snarare än den vanligare varianten med brittisk grund och amerikansk humle.

The Kernel är ett populärt utflyktsmål på lördagar

I serveringen finns några av deras öl på fat. Ölen från butiken får också drickas på plats för den som vill, men de är inte kylda. Det kan bli väldigt mycket folk, särskilt på sommaren, så om du vill få en sittplats kan det vara läge att komma tidigt. De tar emot kort vid betalningar över £10. Med glassmakare, delikatessbutiker och slaktare som grannar finns utmärkta möjligheter att njuta av mer än bara öl.

Ser du det här är du på rätt väg mot Partizan

Om du följer rälsen sydöst från The Kernel har du cirka 10 minuters promenad till det lite mindre kända, men minst lika besöksvärda Partizan på 8 Almond Road. Även de håller till i ett utrymme under rälsen, men ett betydligt mindre sådant. Utanför bryggeriet finns några bord uppställda för de som vill testa några öl på plats. "Baren" består av ett kylskåp och ett bord och vanligtvis finns 4-5 av de senaste sorterna på flaska att välja mellan. Om man frågar snällt kan man även, på egen risk, få gå en liten runda och titta runt i det extremt trånga bryggeriet. De håller öppet mellan 11 och 17 och tar endast kontanter.

Partizans produktion är fortfarande mycket liten, omkring 75 000 - 80 000 liter per år, vilket är i samma storleksordning som Närke Kulturbryggeri. Istället för att ha fasta öl som bryggs återkommande har Andy några olika stilar som hela tiden finns i sortimentet, men där t ex humlesorter eller kryddningar byts ut mellan bryggningarna. En personlig favorit är deras saisonvarianter som ofta får trevliga nyanser från nyare humlesorter utan att bli totalt humledrivna.

Partizan har en liten men spännande roterande uppställning

Åt andra hållet från The Kernel, bara 500 meter upp längs järnvägen på 79 Enid Street finner man det relativt nyöppnade Brew By Numbers. Här kan man få öl på fat och köpa med sig flaskor hem. Liksom hos Partizan är det betydligt lugnare och mindre folk än hos The Kernel.

Bermondsey är alltså en perfekt destination för en lördagsutflykt. Tre riktigt bra bryggerier inom gångavstånd från varandra och med möjligheten att köpa deras öl billigare, och oftast färskare, än på ölbutikerna i London. När man känner sig klar i området ligger dessutom London Bridge och Borough Market bara ett tunnelbannestopp bort.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar