Eskilstuna firar 10 år med Ölkultur

, , Inga kommentarer

2003 grundades föreningen Eskilstuna Ölkultur och tio år senare har de nu nästan 3000 medlemmar, en populär medlemspub och ett väletablerat bryggeri. Det finns alltså all anledning att fira sitt 10-årsjubileum och det görs med en barley wine på självklara 10 %.

Många bra saker hände den svenska ölvärlden under 2003. Oppigårds kom igång, Närke Kulturbryggeri formades och föreningen Eskilstuna Ölkultur bildades. Nu har 10 år passerat och mycket öl har passerat genom lagringstankarna i Eskilstuna. En av de senaste sorterna är till just för att fira jubileet och är en barley wine på 10 % som bryggts med svensk pilsnermalt, engelsk humle och sörmländsk honung.

Självaste knugen Carl XVI Gustaf var först med att prova detta öl under sitt besök på bryggeripuben i början av månaden. Vill du också prova den kommer den dels finnas i bryggeripuben, dels på Stockholm Beer & Whisky Festival och dels att beställa på Systembolaget från den 1 oktober för 45 kronor stycket.

Jag besökte bryggeriet i början av förra året och imponerades då över mycket. Sedan dess har upplevelserna varit både upp och ner men allt som oftast har Eskilstunas öl varit värda att prova. Det gäller också detta Barley Wine som är drickbart redan nu men som liksom många andra barley wines lär behöva ett par års lagring för att nå sin fulla potential.

I nuläget smakar det något fruktigt och sött med toner av toffee, smörkola och råsocker. Många smaker som jag kan tänka mig kommer att utvecklas åt rätt håll med åren samtidigt som sötman kommer att dämpas. Om det är värt att vänta 10 år och fira in bryggeriets 20-årsjubileum med låter jag vara osagt men jag rekommenderar att man både provar den nu och lägger undan någon flaska.

Passar man på att prova den under Stockholm Beer & Whisky Festival vill jag också slå ett slag för bryggeriets White IPA som är mycket trevlig!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar