Dubbelrecension: Ballast Point Dorado DIPA & Coronado Idiot IPA

, , Inga kommentarer
Floden av nya amerikanska öl fortsätter att skölja över oss och två av de senaste tillskotten på den svenska marknaden är öl från två bryggerier från San Diego, nämligen Ballast Point och Coronado. Deras respektive DIPA har hittat ut på krogarna och det ger ett ypperligt tillfälle att se vilken som är bäst.

På förhand såg det jämnt ut. Ballast Point är välkända för att göra bra öl men Coronados öl hade fördelen av att serveras på fat. Jag upplever nämligen allt som oftast att humledrivna öl håller sig bättre på fat än på flaska, och en viss åldring är ju att räkna med på öl som rest hela vägen från San Diego.

Trots drygt fyra månader på flaska visade sig Ballast Point Dorado sig från en mycket god sida med en härlig tropisk fruktighet som matchades mot en passade sötma som gifte sig väl med frukttonerna. Citrus och aprikoser delar på uppmärksamheten och medan det till viss del märks att den inte är pinfärsk håller den upp mycket väl. Snyggt balanserad med trevlig efterbeska!

Om Dorado ligger väldigt tydligt i DIPA-genren med sina 10 % och tydligt humliga och söta smak är Idiot IPA från Coronado något mer i gränslandet mellan IPA och DIPA, både smak- och alkoholmässigt. Här är det något mer oraffinerat med drag av tallbarr och karamell. Inte lika balanserad som Doradon, utan råare och mer oslipad. På gott och ont.

Dorado vinner ändå slaget den här gången men de verkliga vinnarna är vi svenskar som nu får ta möjlighet att finna båda dessa öl i vårt avlånga land.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar