Lokalkollen: Klackabacken startar starkt

, , 1 kommentar
Klackabackens Bryggeri i Kristianstad är ett av ett drygt 20-tal svenska bryggerier som startat i år och ett av dem som övertygat mest hittills. Först ut kom den ljusa lagern och Originalet och så Klackabackens India Pale Ale. Medan det finns saker att slipa på utgör de två en riktig positiv start.

Originalet är bryggt på pilsner- och münchnermalt och slank ner så snabbt att jag knappt han tänka på hur det smakade. Det är imponerande att trycka ut en så bra pilsner det första man gör. Kexig smak med väldigt lätta inslag av karamell och så en gräs- och citrusdragen humleprofil med lagom bett i den avslutande beskan. Snyggt, rent och trevligt! 22,70 kr kan kännas mycket när man jämför med priserna på andra bra pilsner på Systembolaget. Å andra sidan är det trevligt att kunna stödja ett nytt bryggeri med en så bra start.

Deras IPA är trevlig men har kanske lite mer att slipa på för att bli sådär riktigt bra. Kroppen är ganska kraftig för stilen med drag av kakor, karamell och marsipan. Någonstans fick jag också en vibb av apelsinchoklad. Därtill har den blommiga toner och apelsinmarmelad i smaken samt en medelstark beska. Inte riktigt den tropiska fruktbomb man så ofta förväntar sig av en IPA idag, men bra för det.

Om Klackabacken kan bygga vidare på den här positiva starten och undvika problem med infektioner och felsmaker kommer de ha goda möjligheter att bli ett nytt stjärnskott i Sverige. Jag ser verkligen framemot att prova deras bourbonporter som är på väg ut.

1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson21 september 2013 kl. 21:12

    Klackabackens Orginalet har jag smakat Det var en positiv överaskning. Den var mycket bra.Jag har satt betyg på sajten Öltorget. Det blir ett återköp.

    SvaraRadera