Blandade Smånyheter X

, , Inga kommentarer
Det haglar tätt mellan nyheterna så här års så det är återigen dags för en liten sammanfattning av det senaste nya. Ny ölbok, nytt spännande samarbete i ölvärlden och män som jäst fram alkohol i magsäcken är bara några av dessa nyheter.

Den nya boken Mikrorebeller, om eldsjälarna i mikroryggarsverige, har releaseparty på onsdag kväll. Kl 17.30-20.00 på Brooklyn Bar Debaser i Hornstull Strand är det som gäller. Obligatorisk föranmälan (dock gratis), sista dagen för anmälan är imorgon och görs på http://simplesignup.se/private_event/31606/eacc20f7e7. Det utlovas smakprover på svenska mikrobrygder och att några bryggerigrundare ska vara på plats.



Brill meddelar att de har inlett ett samarbete med Brekeriet, ett av stjärnskotten bland de nyare svenska bryggerierna. Brill ska nu sköta distribution och försäljning åt Brekeriet, vilket i första hand lär leda till att deras öl hittar ut till fler krogar i landet.



Ytterligare nya aktörer bland de svenska importörerna. The Five Finest verkar vara på väg att dra igång med initiala planer på att importera amerikanska Cape Ann och vidare planer på att ta hem något brittiskt. Öl- och whiskykunnige Uffe från bloggen Karlströms Malt är en av de inblandade i företaget.



Mer event kring SBWF. Onsdagen den 2 oktober ordnar Wicked Wine en öl- och matprovning på Melody Hotel på Djurgården i Stockholm, med en öl vardera från sju av bryggerierna de arbetar med. Alla bryggare kommer finnas på plats och varje öl matchas med en särskilt framtagen maträtt (i mindre format). Kalaset kostar 195 kr och plats bokas här.



Systembolaget meddelar att de, enligt plan, kommer att utöka försöket med hemleverans av alkohol under hösten. Sedan tidigare ingår Bromma, Nacka, Johanneshov, Sollentuna, Borås, Brämhult, Uppsala, Göteborg, Askim och Mölndal i försöket. Mellan september och november kommer försöksområdena att utökas till att innefatta även Västernorrlands län, Västerbottens län och Skåne län samt resterande delar av Stockholms län.



Visste du att man kan bli berusad utan att dricka alkohol? Amerikanska tidningar har rapporterat om ett fall i Texas med det ovanliga "auto-brewery syndrome", dvs att man fått en infektion av Saccharomyces Cerevisae (vanlig bryggarjäst) i magsäcken som jäser kolhydrater i födan till alkohol. Vanligtvis stannar inte jästen i magen men man tror att detta syndrom har samband med att man tagit en antibiotikakur som slår ut den naturliga floran av mikroorganismer i magen och att det kan ge öljästen tillfälle att växa i magen.



S:t Eriks och Thornbridge har gjort en samarbetsöl tillsammans. Jessica Heidrich åkte över till Bakewellbryggeriet tidigare i sommar och bryggde en hallonkryddad imperial stout tillsammans med Thornbridges bryggmästare Rob Lovatt. Den kommer att ha premiär på Stockholm Beer & Whisky Festival och släpps i en mindre upplaga på Systembolaget den 1 oktober.



Sigtuna med Emil Lindén i spetsen har också slagit på stora imperial-stout-trumman och har gjort en fatlagrad variant. Det är tunnor från destilleriet Blanton's som ölen lagrats på och även den har premiär på Stockholm Beer & Whisky Festival. Den släpps också på Systembolaget och kommer den 1 november.



Rådhuskällaren i Falun ordnar en "BMD", eller kanske snarare en BID, Beer Importers Dinner, med Brewdog den 10 oktober. Det är nämligen ingen från bryggeriet som kan närvara utan istället är det Per och Gustaf från den svenska importören Cask Sweden som kommer företräda bryggeriet på middagen. Pris etc är ännu inte officiellt. Håll koll på Rådhuskällarens hemsida om du är intresserad av att delta.



Importören AMKA verkar ha knoppat av sin ölportfölj till ett nytt dotterföretag, Beer Enthusiast Sweden. I portföljen finns bland andra Slottskällan, Train Station Brewery, Jädraås, Hornbeer, Midtfyns, Malmgård, St Austell och Hook Norton.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar