Så var Zwanze Day på Akkurat

, , Inga kommentarer

Zwanze Day är ett årligt återkommande event då Cantillon släpper årets version av Zwanze, oftast något mer eller mindre experimentellt, och som uppmärksammas på utvalda krogar världen över. I lördags var det dags för årets Zwanze och Akkurat var som vanligt en av dem utvalda krogarna och firade dagen med många godsaker.

Årets Zwanze var en belgisk tripel med 10 % inblandning av lambic. Ingen ren lambic alltså och på förhand kändes det väl mer spännande att se vad som händer när Cantillon brygger "vanlig öl" än att förhoppningarna på ölen i sig var höga.

Zwanze säljs inte för att ta med hem utan finns enbart att dricka på plats på ett 40-tal utvalda krogar i Europa, Nordamerika och Japan under själva Zwanze Day och tanken är att alla krogar öppnar sina fat samtidigt. Dock brukar det finnas flaskor kvar att dricka på plats hos Cantillon i Bryssel långt efter själva Zwanze Day, om man vill prova den men inte kunde vara på plats i lördags.

På Akkurat fanns mycket gott på fat under kvällen och långt innan kl 21 då Zwanze kopplades på kunde man njuta av FouFoune, St Lamvinus, Oude Geuze och Lou Pepe Framboise på fat. Dessutom fanns en specialmeny med riktigt bra priser. Bland annat kunde man köpa den cognacsfatlagrade Cantillon 50N4E för 255 kr (75 cl) och en trerättersmeny bestående av kantarelltoast, carbonade á la gueuze med pommes och chokladbakelse med framboisesorbet för ynka 300 kr.

Jag och mitt sällskap anlände strax efter fem och då var det visserligen nästan fullsatt på uteserveringen men väldigt lugnt inomhus och vi kunde i lugn och ro ta plats vid ett bord. Jag valde att inleda med FouFoune på fat, en öl som jag tidigare provat både lagrad och färsk på flaska men aldrig på fat. Lagrad var den blivit riktigt riktigt sur och varken i färsk eller lagrad kände jag särskilt mycket aprikos. På fat fanns däremot en tydlig om aprikoston om än inte särskilt kraftig. Det behövdes dock inte mer, det spelade perfekt mot syran och jag håller det som en av de trevligaste fruktlambicer jag har provat.


Vidare provades druvlambicen St Lamvinus som är fantastisk på flaska men som inte imponerade lika stort på fat och historien upprepade sig med Lou Pepe Framboise. Märk väl att jag inte klagar på dem, bara konstaterar att jag har haft ännu bättre upplevelser av dem på flaska. Därefter tog vi fram den ökända cuveelistan och började bläddra sida upp och sida ner med lagrade lambics. Efter en del dividerande kom vi fram till att vi skulle ta in en flaska Goldackerl Gueuze, en öl som gjorts med druvor med ädelröta tillsammans med den österrikiska vinmakaren Willi Opitz. På hela 10,1% är det en av de starkaste öl som gjorts på Cantillon, om inte den starkaste. Det känns dock inte i smaken som är mycket fruktig och med härliga toner av ädelsöta viner. Snygg balans i syran och med en mycket speciell nyans som närmast kan associeras med just röta, på ett bra vis. Udda och gott. 695 kr går en flaska loss på men det var det värt när vi var några som delade på det.

Till sist var det så dags för årets Zwanze som alltså var en tripel med inblandning av lambic. Vid det här laget började det bli ganska trångt framför baren men det var inga problem att beställa Zwanze till bordet och det verkade inte som att någon blev utan. Åsikterna om den har varit väldigt blandade och kanske beror det på vad man förväntat sig. Jag tyckte den var småtrevlig men med alldeles för mycket brettfunk för att bli riktigt bra och i konkurrens med kvällens världsklassöl kändes den förstås då en aning blek. Men så handlade ju Zwanze Day om att dricka god öl med goda vänner och det var precis vad vi gjorde.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar