Öl vs vin till pasta puttanesca

, , 1 kommentar
Ibland är det kul att testa både öl och vin till samma mat och, något ovetenskapligt förstås, se vad som passar bäst till en viss rätt. Senast testade jag med pasta puttanesca med båda en IPA och ett glas italienskt vitt vin till.

Pasta puttanesca skrev jag om, med recept, i bloggens begynnelse. Nu lagade jag det med färska lokalodlade tomater och med spansk peppar istället för habanero för en mildare hetta. Det är en lättlagad, vegetarisk (utöver sardellerna) som jag borde laga lite oftare egentligen.

I glasen fanns en Flying Couch Green Velvet IPA från Danmark respektive Tommasi Adorato Appasimento Parziale från Italien. Vinet finns på Systembolaget (artikelnr 2147) medan jag köpt Green Velvet i Danmark, men den tas in till Sverige av Elixir Wine och kommer att finnas för provsmakning på Stockholm Beer & Whisky Festival, tillsammans med några andra av Flying Couch öl. Och det tycker jag absolut du ska göra, de gör trevliga öl.

Green Velvet är en ganska typisk IPA med fokus på fruktig amerikansk humle, tillbakadragen maltkropp och medelkraftig beska. Jag har redan testat rätten med humliga lager med bra resultat och ville nu pröva att stega upp ölet något. Vinet har en lätt sötma med fruktiga och blommiga smaker. Tanken var att sötman skulle möta chilihettan och tomaternas sötma.

Båda dryckerna fungerade väldigt väl till maten. Ölets milda maltsmaker plockar upp pastan för en sjyst smakbrygga och humlearomerna spelar fint mot sältan från oliverna och kaprisen. Vinets sötma och syra möter planenligt tomaterna väl och sötman gör att chilin inte stör vinet. Det hanterar inte sältan lika bra som ölet men väger upp det med tomatkombon.

Det finns en sjyst helhetskänsla i att dricka italiensk dryck till italiensk mat men å andra sidan föredrar jag generellt öl. Dessutom är ölets kolsyra bra för att skrubba bort olivoljan från smaklökarna. I slutändan är det ändå dött lopp i min mening. Trevlig mat, trevliga drycker, trevliga kombinationer. Varför välja en när man kan ta båda?

1 kommentar:

  1. Hur fungerade syran i det vita vinet till att ta ut olivoljan? :)

    SvaraRadera