Ölrecension: Thornbridge & S:t Eriks Imperial Raspberry Stout

, , 1 kommentar
I somras åkte Jessica Heidrich över till Bakewell och bryggde en imperial stout med Thornbridge bryggmästare Rob Lovatt. Den släpps nu i begränsad upplaga på Systembolaget imorgon och rekommenderas varmt för bärälskaren. Den är nämligen brygd med skotska hallon och har en kraftig hallonsmak.

I doften minglar färska hallon och hallonsylt med choklad, rostad malt och ett uns av vanilj och lakrits. En mycket trevlig öl att sitta och sniffa på. De skotska hallonen har gett ölet en mild men tydlig syra som ger den en helt annan karaktär än en vanlig imperial stout. Hallonen dominerar också de första smakintrycken innan chokladnyanserna börjar tränga fram tillsammans med mild vanilj.

Kroppen känns betydligt lättare än vad man förväntar sig av en imperial stout på 10 %, troligen på grund av syran. Det gör inget, istället kan man njuta av en unik öl med väldigt egen karaktär. Kombinationen av hallon och imperial stout gör att den är heeelt underbar till en chokladdessert! Dessutom är det garanterat än ögonöppnare för många som annars inte är så förtjusta i öl.

Thornbridge bryggmästare Rob Lovatt har för övrigt flaggat för att de gärna fortsätter göra samarbetsöl med S:t Eriks och planerar att komma över till Sverige under nästa år för att brygga tillsammans med Jessica igen.

1800 flaskor av Thornbridge & S:t Eriks Imperial Raspberry Stout kommer på Systembolaget imorgon, den 1 oktober och kommer då att kosta 89 kr för 50 cl. Den kommer att finnas på vinkällarbutikerna och i en handfull ytterligare butiker samt såklart vara beställningsbar till landets övriga butiker. Artikelnummer är 11940. Den som besöker Stockholm Beer & Whisky Festival i helgen kommer också att ha möjlighet att prova den där.


Den recenserade flaskan var ett varuprov.

1 kommentar: