Det visste du inte om belgiska trappistbryggerier

, , 8 kommentarer

Det tog mig inte mer än fyra (4) dagar att läsa ut Brew Like A Monk av Stan Hieronymus. Det är inte världens längsta eller köttigaste ölbok men det säger ändå en del om hur svårt det är att slita sig från sidorna. Istället för att skriva en klassisk recension av boken tänkte jag lista några saker om de belgiska trappistbryggerierna, som du antagligen inte visste men som man kan lära sig av att läsa den. Tycker du de här punkterna är intressanta och vill veta mer om dessa öl är det helt enkelt läge att läsa boken.

Det finns något hundratal trappistkloster i världen men mindre än et dussin som brygger och säljer öl. I Belgien finns det sex trappistkloster, varav alla brygger och säljer öl.

Chimay, Orval och Westvleteren använder humleextrakt i sina öl.

De tre ölen från Rochefort kryddas med koriander.

Westmalle är moderkloster åt klostret som gör Achel, som i sin tur är moderkloster åt klostret som gör Rochefort.

Både Achel och Westvleteren använder jäst från Westmalle.

Storleksordningen på ölproduktionen i de belgiska trappistbryggerierna är, från störst till minst: Chimay, Westmalle, Orval, Rochefort, Westvleteren, Achel.

Chimay och Westmalle brygger ungefär 40 gånger mer öl än Achel - vardera.

8 kommentarer:

 1. Enligt vad jag har mäst på ett amerikanskt hembryggarforum så har Rochefort numera slutat att använda koriander. Eftersom man knappast ska lita på allt man läser på nätet kan man ju ta det med en nypa salt, men i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle kunna stämma, den här boken gavs ut 2005 så det är ju inte uppdaterad info. Står ingenting i innehållsförteckningarna om koriander/krydda heller ser jag nu när jag kollade på de flaskor jag har hemma.

   Radera
 2. Rochefort smakar fortfarande koriander så den finns nog där alltjämt. Bra bok där Johan :)

  SvaraRadera
 3. Belgiska bryggare skriver inte alltid ut kryddor på sina innehållsförteckningar, S.t Bernardus och Het Anker är två exempel på detta.

  Vi kan nog anta att Rochefort fortfarande kryddar sina öl så länge det inte framkommer trovärdiga källor på motsatsen. Amerikanska hembryggarfora är inte ett exempel på det sistnämnda, där finns mycket matnyttigt men också mycket nonsens.

  SvaraRadera
 4. Håller med dig Fredrik!

  Jag kolla lite, och tänkte efter och kom fram till:

  Stan H, författaren av boken, twittrade igår om att R10 numera saknar smaken av koriander. Så kom jag på att den flaskan jag drack på Haket för en månad sedan hade listat koriander på baksidan. Då Johans flaska ej hade koriander listad kan man kanske anta att de kanske nyligen skippat kryddan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina flaskor som jag kollade på är dock 2-3 år gamla.

   Radera
  2. Jag var tvungen att kolla mina flaskor i källaren; de är från 2007, 2009, 2011 och 2013, och det står inget på etiketten om kryddor. Jag vill inte insinuera att du är gammal eller hade tittat för djupt i glaset Rick, men jag undrar om du inte minns fel.

   Radera
 5. Mycket bra bok. Grundlig, som allt jag läst av Stan Hieronymus.

  Magnus W

  SvaraRadera