Tidsstudie av en privatimport

, , 2 kommentarer
Har du undrat hur lång tid det egentligen tar att genomföra en privatimport? Det tar faktiskt inte så lång tid, i alla fall inte om importören är snabb med att svara. Jag gjorde nyligen en privatimport och hade samtidigt kontakt med importören och fick reda på när denne hört från Systembolaget och när den svarat. 

Räknat i arbetsdagar tog vardera steg så här lång tid:

Från skickad förfrågan till att leverantören mottagit förfrågan - 1 dag

Från att leverantören lämnat offert till Systembolaget till att jag får offerten från Systembolaget - 4 dagar

Från accepterad offert till att jag får meddelande om att delbetala - Samma dag

Från delbetalning till att beställningen finns i butik - 5 dagar


Totalt 10 arbetsdagar alltså, om man svarar på offerten direkt och har möjlighet att ordna eventuell delbetalning direkt. I det här fallet var det en privatimport från BelgoDeli, som jag vet svarade på Systembolagets förfrågningar samma dag som de kom in. Alla leverantörer är förstås inte lika snabba på att svara och Systembolagets ledtider kan förstås variera något också.

2 kommentarer:

 1. Det är naturligtvis lite olika beroende på vad man tänker sig importera. Förutsatt att produkten finns tillgänglig från någon leverantör inom europa, undantaget storbritannien och irland, så är det säkert väldigt smidigt och relativt kostnadseffektivt. Alla andra fall riskerar att antingen vara omöjliga, tidskrävande och förmodligen också väldigt kostsamma. Att privatimportera något från USA skulle för några år sedan bli så dyrt att det i stort sett var lika billigt att själv åka dit och handla. Fraktkostnaden var då satt till minst 1000 kr även om du bara beställde en enda flaska. Större volymer genererade ännu större fraktkostnader. Så för några år sedan var det i varje fall endast teoretiskt möjligt att lägga en sådan beställning, om man nu inte var i en sådan ekonomisk position att kostnaden var oväsentlig...

  Det skulle vara intressant att få en uppdatering gällande detta! Anlitar SB fortfarande världens dyraste fraktbolag för privatimporten eller har man hittat någon mer lämplig kanal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan också använda privatimportstjänsten för att "importera" produkter som finns hos svenska leverantörer men inte i något av Systembolagets sortiment. Finns det en svensk leverantör tillkommer ingen fraktkostnad för kunden. Det är den användningen av tjänsten som det här avser.

   Radera