Lagringsexperiment: Fyra nedslag i 12 år med Chimay Blå

, , Inga kommentarer

De senaste åren har vi sett två släpp av lagrad Chimay Blå på småflaskor. Jag passade som så många andra på att köpa på mig några flaskor då det släpptes av 2003 och 2006, och därtill hade jag stoppat undan en flaska från 2009 när jag själv började lagra öl. Eftersom jag just har börjat läsa (och snart läst klart) Stan Hieronymus utmärkta bok Brew Like Monk kändes det nu, trots att boken inte direkt rör lagring, passande att bränna av en vertikalprovning med dessa godingar.

När det släpptes lagrade flaskor provade jag dem naturligtvis, för sig själva. Båda gångerna upplevde jag att de nog passerat sin topp, även om de fortfarande var bättre än en färsk Chimay Blå som jag tycker är lite för spritsig och med allt för framstående banantoner. När jag vid ett besök på Kulminator under en resa 2010 provade en flaska från 1999, alltså 11 år gammal, tyckte jag definitivt den hade passerat sin topp.

I den här provningen var den äldsta flaskan alltså 12 år gammal, följt av flaskor som var 9 och 6 år gamla. Kompletterat med en färsk flaska direkt från bolagshyllan var det väldigt lätt att hitta en röd tråd i utvecklingen.

Banantonerna var mycket dämpade i den sex år gamla flaskan och var knappt märkbara i de ännu äldre. Portvinstonerna utvecklas fint med åren och blir ett väldigt fint smakkomplement till fikontonerna som också blir tydligare med åldern. Upplevelserna av de åldrade flaskorna framstår som betydligt bättre när de jämförs direkt med en färsk flaska än när de dricks på egen hand.

Mest intressant var att jämföra 2003 och 2006, som toppade provningen för min del men på olika vis. Smakintensiteten var som bäst i 2006 och bjöd på massor av torkad frukt, portvin, kolakakor och började få små, fina antydningar åt läder och tobak som fördjupade smaken. I 2003 började en del smaker trubbas av men däremot var munkänslan ett snäpp vassare vilket gjorde väldigt mycket för helhetsupplevelsen.

En riktigt intressant provning av vad som, när den är färsk, är en öl jag inte är särskilt förtjust i men som blir riktigt bra med ålder.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar