Besök på Beavertown

, , 1 kommentar
Jästslurry
Varför var det nu så intressant att besöka just Beavertown? För min egen skull var det en naturlig uppföljning på förra Londonturen då jag åt på Dukes Brew & Que där deras historia började, men det känns också intressant då de är ett av Londons snabbaste växande bryggerier och ett som jag tror att vi bara kommer få se mer och mer av i Sverige framöver. 

Det har gått snabbt för Beavertown. Det var bara några år sedan som Logan Plant öppnade restaurangen Dukes Brew & Que och började brygga öl i restaurangköket. Sedan dess har de flyttat två gånger och bygger nu ut ytterligare på bryggeriet i norra London. Grannlokalen i industriområdet har tagits över och har gjorts redo för att husera fler lagringstankar.

Ett av många ekfat hos Beavertown
Kapaciteten går därmed från 1,5 miljoner liter per år till 4 miljoner liter per år när alla tankar kommit på plats. Lagerlokalen på andra sidan parkeringen, som tidigare bara användes som varulager, har nu också blivit fatlagringslokal med 450 ekfat. Bland annat är det suröl på gång med en serie berliner weisse. Jag fick smaka på en, då inte helt klar, variant med lime och apelsinskal som lovade riktigt gott.

När Beavertown började förpacka sina öl var det flaskor som gäller, men under en resa i USA slogs Logan av hur bra burken är som förpackning och bestämde sig för att köpa in en burkmaskin. De började enkelt med en mindre burkanläggning. Det fanns ingen som trodde att burkarna skulle ta några större andelar av försäljningen, men man tyckte så pass mycket om idén att man ville göra det ändå. De fick helt fel.

Den gamla burklinan
Burkförsäljningen sköt i höjden medan flaskorna blev stående på hyllan. Det tog inte lång tid innan nio av tio sålda öl var på burk. Så man skrotade flaskorna helt och hållet. Den nya, fina och dyra buteljeringsmaskinen man köpt in kort innan såldes vidare. Den relativt enkla burklinan, som ju köpts in utefter ett betydligt lägre användningsbehov, fick istället kämpa hårt så det blev istället läge att köpa in en ny med större kapacitet. Förutom att den nya burklinan kan fylla 15 000 burkar i timmen innebär uppgraderingen också att det blir mindre syre i burkarna, som därmed får bättre hållbarhet.

Precis som många andra Londonbryggerier håller Beavertown en liten pub öppen på lördagar. Till skillnad från bryggerierna längs Bermondsey beer mile, där de flesta håller öppet från förmiddag till tidig eftermiddag, öppnar Beavertown först vid två och håller öppet ända till åtta på kvällen. Därmed behöver törstiga öldrickare inte välja mellan Beavertown och bryggerirundan i Bermondsey utan hinner med både och. En vanlig lördag kommer 500-600 personer förbi och sörplar i sig öl direkt från källan.


Som svensk får man nöja sig med att flera av standardölen finns i sexpack i beställningssortimentet och att det dyker upp lite tillfälliga lanseringar då och då (närmast dyker saisonen Quelle upp i september). Om man inte har vägarna förbi norra London på en lördagseftermiddag förstås.

1 kommentar: