Glastest: Spiegelau Witbier / American Wheat Beer

, , Inga kommentarer

Det näst senaste glaset i Spiegelaus glasserie Craft Beer är ett glas som tagits fram med amerikanska Bells för att dricka witbier och amerikansk wheat ale ur. Designen kan beskrivas som en större variant av deras stoutglas med mjukare kurvor. Jag satte det på prov med den mest klassiska av witbiers, Hoegaarden.

Att just Bells fick vara med och utveckla ett veteölsglas kan tyckas lite märkligt vid första anblick, det är knappast en stil de är särskilt kända för internationellt. Deras Winter White Ale är dock en av de mer populära och spridda amerikanska exemplen i stilen även om den förstås har en liten bit kvar till Allagash White. 

Hoegaarden har förstås sitt eget glas som är nästan lika klassiskt som ölet självt, men tyvärr äger jag inte något sådant så den annars självskrivna jämförelsen mot det fick utgå. Istället jämförde jag mot ett "vanligt" ölgas på fot som är rätt så likt glaset för exempelvis Celis White, för att ha någon sorts referenspunkt.

Spiegelau Witbier/American Wheat Beer är ett glas som rymmer så mycket som 75 cl, vilket en stackars Hoegaardenflaska såklart inte fyller själv så jag använde mig av flera småflaskor för att få till en önskvärd fyllningsgrad. Att testa ett glas med för lite öl bör rimligtvis kunna göra att man missar en del aspekter i glasets uppförande.

Glaset är definitivt behagligt att dricka ur. Det ligger bra i handen och mot läpparna, två aspekter som jag lägger vikt på. Men det smakar också bättre än i det vanliga glaset. Ölet blir lite mjukare i munkänslan, kanske för att mer kolsyra slås ut vid upphällningen, vilket också gör att de kryddiga tonerna blir rundare. En klart positiv aspekt för mig. Dessutom lyfts citrustonerna fram och får en extra skjuts vilket ger ölet en bättre avslutning. 

Ju mer jag provar, ju mer känner jag att Spiegelaus glas verkligen lyfter ölet. Det gör ölet rundare och behagligare samtidigt som det lyfter de rätta smakerna. Jag är imponerad!

Glaset finns bland annat att köpa på Sejdelshoppen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar