Klassöl i fasta: Fuller's London Porter

, , Inga kommentarer


Systembolagets mest sålda porter är en öl i världsklass. I jämförelse med de riktiga storsäljarna har Fuller's London Porter visserligen inte så mycket volym att komma med, men det är ändå glädjande när en bästsäljare är bra snarare än billig. Fuller's London Porter är nämligen en av världens absolut bästa porter. Och den finns i Systembolagets fasta sortiment.

Den ligger faktiskt på femte plats i världen på Ratebeers lista över porter. Anmärkningsvärt i sig, men räknar man bort smaksatta varianter och öl över 7 % hamnar den plötsligt på andraplats, endast slagen av den lika fenomenala Founder's Porter. Mitt påstående om att det här är en öl i världsklass stöds alltså även av Ratebeer.

I fjol gick London Porter om Carnegie Porter i försäljningsstatistiken och blev den tredje mest sålda ölen i kategorin porter och stout. Framför sig har den bara två stouter, Guinness Draught och Guinness Extra Stout. Därmed var den alltså Systembolagets mest sålda porter under 2015. Den och Carnegie var för övrigt de enda porter i topp tio för kategorin. Nu har den snart funnits i sortimentet i sex år och som en av bästsäljarna i sin kategori är det förstås ingen större risk att den skulle åka ur sortimentet inom den närmsta framtiden, även om halvlitersformatet gör att den straffas i Systembolagets utvärderingssystem.

Ölet självt är nästan ogenomträngligt svart vid första anblick men får en rödbrun ton när man håller det mot ett ljus. Skummet påminner om en fin crema på nybryggt kaffe, vilket tillsammans med den mörka färgen gör att man nätan skulle kunna missta ölet för kaffe på utseendet.

Smaken är milt chokladig med mjuka nougattoner, drag av mörk sirap och mörka bär, samt en mycket mild men aromatisk ton av kallbryggt kaffe. Den djupa och mjuka smaken glider enkelt ner och följs av en lätt rostad efterbeska. Samtidigt som det finns en fin bredd i smaken finns inte minsta nyans som sticker iväg åt fel håll, vilket är imponerande.

London Porter är grym till smakrikare kötträtter, liksom till de inte alltför tunga efterrätterna. Det är också en öl som passar bra att hälla i maten emellanåt, särskilt eftersom den är så lätt humlad. Grytor, chilin eller varför inte i bröddegen?

22,90 kr plus pant är dessutom ett alldeles utmärkt pris för en halvliter porter - och nu är det alltså en porter i världsklass det rör sig om. Och så kommer den på burk.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar