Höjdare på Uppsala Beer & Whisky Festival

, , Inga kommentarer

Uppsala Beer & Whisky Festival fortsätter att växa. I helgen kom det över 10 000 besökare, en ökning med ungefär två tredjedelar jämfört med när de började för två år sedan. Bland ölen var det två stycken som verkligen stod ut, ett som var till 50 % lokalt med andra halvan utländskt och ett som var helsvenskt. De två ölen i sig gjorde mässan värd att gå på för mig, men det var också mycket annat som var gott.

De luftiga lokalerna på Fyrishov inhyste massor av folk men utan att det någonsin kändes riktigt trångt. Än så länge konkurrerar det inte riktigt med de största festivalerna sett till utbudet, men det fanns ändå en del riktigt kul att upptäcka. Två öl stod särskilt ut i mängden.


Den ena var det nya samarbetet mellan belgiska Alvinne och lokala Jackdaw, som gjort en hjortronvariant på Alvinnes sötsyrliga öl Cuvée Sofie. Grundölet är också mycket bra, men tillägget med hjortron höjde det verkligen till skyarna. Mjukt syrligt med en lätt sötma, komplexa toner från jäsningen på ekfat och så en härlig, söt bärighet från hjortronen. Inga skarpa eller fenoliska toner alls. Som min sambo uttryckte det, man blir sugen på vaniljglass av att dricka den.


Den andra var Oppigårds New Sweden IPA, som hade premiär på festivalen. Det är ölen som började som Blue Tuesday IPA i höstas, gick via New Day IPA och nu har kommit till sin slutpunkt som New Sweden IPA. Det är en öl i den hyfsat nya, grumliga IPA-stilen från New England i nordöstra USA, och har döpts efter den svenska koloni som funnits i det området. Mycket grumligt förstås, per design, och otroligt humlefruktig. Väldigt juicig smak och medan jag tyckte att den, liksom de flesta öl av den här typen, får en något skarp ton från de omältade spannmålen gör all den härliga humlen och all den fruktighet som kommer ur den att det vägs upp utan problem.

De här två ölen gick jag och tog påfyllning av för att de var så bra. New Sweden IPA släpps i beställningssortimentet nu på onsdag, medan Cuvée Sofie Cloudberry bara har gjorts i mycket liten upplaga. Det finns några flaskor samt några fat utspridda på krogar i Uppsala och Stockholm. Bland annat har Pressklubben i Stockholm och Bishops Arms i Uppsala, som öppnar till helgen, den på fat.


Det fanns också en hel del annat roligt, så som Eskilstuna Ölkulturs fatlagrade imperial stout för att fira 10 år som bryggeri, god brittisk bitter från klassiska Timothy Taylor, imperial stout från HansCraft lagrad på bayerska whiskyfat, maltig 80 Shilling från Bryggeriet Ångkvarn och de första icke-sura ölen från Tempel Brygghus. 

Över 10 000 besökare på tredje upplagan är imponerande. Vad man kan hoppas på är att det också kan locka fler långväga besökare till kommande år. Det var nämligen det enda som jag saknade.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar