Coppersmith's köper Slottskällan

, , Inga kommentarer
Dagens stora nyhet i ölsverige är att Coppersmith's från Västerås förvärvar Uppsalabryggeriet Slottskällan för en icke angiven köpesumma. Slottskällan har genom åren haft flera olika ägare och går nu alltså vidare till Coppersmith's som uppger att de vill fortsätta driva Slottskällan i Uppsala, men att de under en övergångsperiod kommer att bryggas i Västerås.

Följande pressmeddelande har idag skickats ut exklusiv till c/o Hops och Portersteken:

"Ägarna till Coppersmith’s Brewery i Västerås och Slottskällans Bryggeri i Uppsala har under en längre tid fört diskussioner om en sammanslagning för att bygga ett starkare företag och möta den allt ökande konkurrensen. Nu står det klart att Coppersmith’s AB har förvärvat Gamla Slottskällans Bryggeri AB. För att göra övergången, den 1 mars, så smidig som möjligt kommer Anders Slotte vid Slottskällans Bryggeri att arbeta sida vid sida med Coppersmith’s ägare Petri Karhukorpi under en övergångsperiod.
Efter 20 år i samma lokaler har Slottskällans Bryggeri kommit till ett vägskäl: Antingen anpassa lokalerna till att motsvara dagens behov, eller flytta till en ny och mer ändamålsenlig lokal. Båda alternativen skulle innebära stora kostnader och ett längre produktionsstopp. Därför blir lösningen att initialt förlägga en del av produktionen hos Coppersmith’s nybyggda lokaler i Västerås. Ambitionen är att Slottskällans Bryggeri fortsätter att brygga öl i Uppsala, trots att en del av produktionen flyttas under en tid till Coppersmith’s lokaler.

Anders Slotte, avgående VD på Slottskällans Bryggeri: ”Jag är lycklig att det är just Coppersmith’s som tar över Slottskällan. Precis som vi är de ett mikrobryggeri med äkta passion för att skapa kvalitetsöl på ett hantverksmässigt sätt. De har dessutom investerat i en nybyggd lokal med helt ny utrustning, vilket är precis vad som behövs för Slottskällans fortsatta utveckling. Vi går helt enkelt in i en ny era nu, och det känns mycket bra för mig. Slottskällans Bryggeri startades år 1997, så i år firar vi 20 års jubileum.”

Petri Karhukorpi, VD på Coppersmith’s: ”Vi är givetvis väldigt måna om att inte tappa Slottskällans starka förankring i Uppsala. Så även om en del av produktionen initialt kommer att ske i Coppersmith’s lokaler, så planerar vi parallellt för hur vi kan nyetablera Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Kanske blir det genom produktion i nya och mer ändamålsenliga lokaler. Eller som en levande bryggeripub för alla Uppsalabor.  Vi får se vad det blir, men självklart vill vi att Slottskällans hjärta fortsätter att slå lika starkt som tidigare i Uppsala. I och med att vi har investerat hårt i Västerås, kan vi garantera produktionen utan avbrott, vid eventuellt ombyggnation eller förflyttning av Slottskällans Bryggeri. Coppersmith’s är ett av snabbast växande bryggerier i Sverige. Det är mycket inspirerande för mig att kunna ta över ett så starkt varumärke och bryggeri som Slottskällan är, och se till att även det varumärket växer i framtiden”

Närmast på agendan för Slottskällans Bryggeri är att designa om det grafiska formspråket och givetvis att brygga nya spännande öl. Coppersmith’s och Slottskällans Bryggeri kommer även i fortsättningen vara två separata bryggerier, med en gemensam ledning, inköp och försäljningsorganisation."


Portersteken är Uppsalabaserad och jag ämnar följa utvecklingen av detta. Slottskällan har som sagt haft flera ägare genom åren. Om mitt minne inte sviker helt har det mellan grundarna, som innefattade Jonas H Andersson, och nuvarande ägaren Anders Slotte varit åtminstone två till ägare. Slottskällan har också så smått bytt skepnad genom åren men att Coppersmith's tar över lär leda till den största förändringen hittills och förhoppningsvis kan det ta in ett klassiskt svenskt märke, som var med och drev fram mikrobryggarrevolutionen i Sverige, in i den moderna eran av svenskt småbryggande.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar