Rapport från Belgoträffen

, , Inga kommentarer

Belgoträffen är en årlig vintertradition här i Uppsala där man alltid bjuds på en härlig upplevelse om man gillar öl i belgostil och särskilt om man tycker det är kul när det är en tvist på dem. I typisk modern hembryggaranda är det nämligen få öl, åtminstone i vissa stilar, som görs på traditionellt vis. Men god öl fanns det gott om ändå.

Kommersiella bryggare fanns också på plats - vissa för att prova och vissa för att ställa ut med hembrygder
Allt från amerikanskt humlad öl via ljusa belgare där närmare hälften av extraktet kom från honung till tunga mörka saker med russin. Inte helt oväntat så var det gott om saison och diverse surisar, medan det var något mer tunnsått med blonde, dubbel och tripel. Åtminstone sett till de mer klassiska tolkningarna. Varianter med allsköns kryddningar och andra smaksättningar fanns det förstås.

Men då ska man förstås komma ihåg att det här med att krydda ölet är helt i den belgiska andan, även om hembryggarna kanske tagit det steget längre än de kommersiella belgiska exemplen. Det lär ha slagits publikrekord i år igen, eller åtminstone tangerat det gamla, och framförallt var det rekord i antal utställande öl med över hundra stycken. Jag gjorde ingen ansats att prova allihopa utan testade runt lite, halvt på måfå och halvt bland bryggare jag känner igen eller fick rekommenderat.


Särskilt kul var det att se Gammalt Öl igen, en öl som lagras på ett träfat som man tappar ur hälften ur varannat år och fyller upp med ny brygd. Det ursprungliga fatet tjänstgjorde i omkring 200 år men för några år sedan blev det till slut i så dåligt skick att man fick byta ut det. Ölen smakar fortfarande förträffligt för det och familjen som för traditionen vidare ska ha mycket stor respekt. Tala om unik bärs!

Min dag på Belgoträffen började dock med att jag sprang in i en barndomsvän som jag inte träffat på omkring 10 år, vilket förgyllde hela dagen. Ölet för verkigen folk samman!


Medaljer delades det också ut, guld silver och brons i en domartävling och i folkets val, som båda delats upp i lätta och tunga grupper efter alkoholstyrka. Notera att bara en öl tog medalj från både folket och domarna. Bland priserna fanns bland annat att få brygga sin öl på Monk's Café och på Bryggeriet Ångkvarn. Om man gillade vinnarna kan det alltså komma en chans att få dricka några av dem i kommersiell utgåva.

Domartävlingen, lätta gruppen
Guld: David (112), Blonde bryggd av Mats o Maria Hellman, Bo Eriksson, Mathias Hansson
Silver: Prunus Spinosa (124), Saison bryggd av Christoffer Emet
Brons: Vite Roger Hallon (142), Witbier med råg bryggd av Hanna Måhl Åsberg, Peter Klötz

Domartävlingen, tunga gruppen
Guld: Belgiska Kranen (205), Tripel bryggd av Kenny Kvarnström, Mårten Lönnberg, Andreas Karlsson, Fredrik Lund
Silver: Support Your Local Kasteel (234), Mörk stark Belgare/Quadrupel bryggd av Staffan Högfeldt, Andreas Högfeldt
Brons: Totalquaddad Quadruppel (221), Mörk Stark Belgisk Ale bryggd av Jan Tejbrant, Pedro Pinho

Folkets val, lätta gruppen
Guld: Cuvée Humlegården (160), Oud Bruin bryggd av Roger Almström, Henrik Andersson
Silver: David (112), Blonde bryggd av Mats o Maria Hellman, Bo Ericsson, Mattias Hansson
Brons: Hallon o Körsbärsblandning Sur (155), Fruktlambic bryggd av Anders Nilsen

Folkets val, tunga gruppen
Guld: Kalles Belgian Citra (232), Belgisk IPA bryggd av Karl Johan Freden Jansson
Silver: Von Trippel Hatt (201), Tripel bryggd av Christer Gunnarsson
Brons: Travail au Noir (223), Mörk stark belgisk ale bryggd av Mikael Terner

0 kommentarer:

Skicka en kommentar