Ölrecension: Tilquin Oude (Gueuze)² à l’Ancienne

, , Inga kommentarer

I torsdags släpptes Oude Gueuze au Carré, eller Oude Gueuze Squared, eller Oude Gueuze Kvadrat från Tilquin i en webblansering. Trots att man fick köpa max en flaska per person flög flaskorna iväg på någon sekund. För er som fick på tag på en flaska, och för er som kanske vill försöka få tag på den på annat vis kommer här en recension av ölet.

Tilquin Oude (Gueuze)² à l’Ancienne kom till av att flaskor av deras Oude Gueuze blev överkolsyrade, varpå man öppnade dem och hällde upp i fat igen för en andra fatlagringsperiod innan de buteljerades igen. Resultatet är en något starkare geuze som alltså, olikt andra geuze, har fått en mognadsperiod på fat efter blandningen. Det här hände första gången med flaskor från säsongerna 2011/12 och 2012/13, och sedan igen med flaskor från säsongen 2013/14 och det var nu den senare av dessa som släpptes i en webblansering i veckan.

Tilquin brygger inte själva utan köper vört från Boon, Lindemans, Girardin, Cantillon och Timmermans (dock köpte de inte vört från Timmermans på den tiden som lambicerna i denna öl kommer från) som sedan har fått jäsa och mogna till lambic på Tilquins egna fat för att sedan blandas till geuze eller till någon av deras fruktlambicer. Eftersom det här i grunden är deras vanliga geuze har den samma blandning av 1-, 2- och 3-årig lambic. 

Den har en livlig kolsyra som ger en fin mousse. Mycket elegant munkänsla! Smaken bjuder på klassisk Tilquin med citron, syrligt äpple, mild funk, hö och lätta ektoner men också en lätt vinös ton som jag inte tänkt på i deras vanliga geuze. Den är också mognare i smaken och har en mjukare och något lägre syra. Den högre alkoholen märks inte av som sådan däremot, även om det förstås påverkar de andra smakerna.

Det är en riktigt elegant geuze där de mjuka tonerna lyfter den och gör den till en riktig njutning att dricka. Polerad, men fortfarande med personlighet. Grattis till alla som hann beställa en flaska!


0 kommentarer:

Skicka en kommentar