Rapport från Akkurats Frankenveckor

, , Inga kommentarer
Årets Frankenveckor på Akkurat har nu kommit halvvägs och med två och ett halvt besök under bältet är det dags att avlägga rapport. Till att börja med, har man inte varit där än så passa, det fortsätter fram tills på onsdag. Både mat och öl är av högsta tyska kvalitet, och man lär inte få chansen igen förrän nästa år.

Under dessa veckor kör de vanligtvis fem olika självrunna tyskar om dagen, som kopplas på i omgångar under varje kväll, och därtill en handfull till på vanliga, kolsyredrivna fat. Även om de självrunna ölen har lite mer "känsla" finns det gott om godbitar även bland de vanliga faten.

Aecht Schlenkerla Kräusen är ett sådant guldkorn, med en mild rökighet och frisk smak. Bland de självrunna har Aecht Schlenkerla Fastenbier stuckit ut. Jag provade den på flaska bara timmar innan och skillnaden var större än man skulle kunna tro, med betydligt fylligare och rundare smak i den självrunna varianten.

Den ständiga publikfavoriten Heckel Vollbier har också imponerat, och enligt kännare brukar den vara som bäst när den fått "sätta sig" i några dagar. Om det finns fat kvar av den är den troligen ännu bättre när dessa kopplas på jämfört med den jag drack första dagen. Med tanke på att den var kanongod redan då kan det bara bli väldigt, väldigt bra.

Gänstaller Rocks Steinbier Mk III slog mig däremot som en aning för mineraligt vilket gav en något skarp känsla. Kanske behöver det också lite tid på sig för att sätta sig?

Under de här veckorna finns också en särskild meny med flera olika sorters korv, samt en schlachteplatte med fläsklägg, fem olika korvar, knödel, rökt sidfläsk, senap och kål. Den sägs vara för två men efter att tillsammans med en till hungrig gentlemen ha blivit fullständig besegrad vill jag påstå att den utan problem räcker till tre personer. Sett till mängden mat och kvaliteten på vad man får är priset på 445 kronor rent ut sagt löjligt lågt. Var det någon som sa korvfest?

Den enda chansen att uppleva det här bortom Akkurats Frankenveckor är att åka till Franken, men knappt där kan man hitta en sådan bredd av dessa öl på ett och samma ställe. Efter ikväll är det sex dagar kvar. Låt dem inte gå till spillo.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar