Öl och ost: Brugge Prestige

, , 2 kommentarer

Brugge Prestige är en belgisk hårdost som enbart görs med mjölk från maj månad och som lagras i minst 18 månader innan den säljs. Den är något söt och nötig med en ton av dulce de leche och lägre sälta än de alpina hårdostarna. Som de flesta belgiska ostar gör den sig utmärkt till öl och jag har testat den mot Westmalle Dubbel, Omnipollo Leon och Skebo Lantöl.

Med majs vårvärme kommer säsongens bästa gräsbete i Belgien och komjölken är då som allra bäst att göra ost på. Eftersom den bara görs på majmjölk är utbudet begränsat, men årligt återkommande. Smaken är härligt fyllig med toner av karamelliserad mjölk, nötter en mild fruktighet som ackompanjeras av en lätt sötma och mild sälta.

Det här är som gjort för att testa med en mörk belgare, vilket fick bli en Westmalle Dubbel som fått något år i källaren. Jag valde också en Skebo Lantöl och en Omnipollo Leon som var tänkt som två lite stramare alternativ med mer kontraster mot osten.

Westmallen var inte alls dum till osten. Just den här flaskan var kanske något år för gammal för att verkligen vara på topp men å andra sidan passade lagringstonerna ganska bra ihop med ostens smått karamelliserade toner. En bra början, men jag anade att det skulle kunna bli bättre med mer kontraster.

Mycket riktigt! Den friska Omnipollo Leon bröt av mot ostens fylliga smak på ett fint sätt, samtidigt som dess fruktighet hittade sina mötesplatser i osten. Skebo Lantöl kom istället med toner av toast som skapade ett möte som påminde om den bästa grillade ostmackan, samtidigt som de nötiga och lätt fruktiga tonerna mötte upp osten perfekt. De örtiga humletonerna skapade en väldigt bra avslutning som fräschade upp gommen på ett balanserat vis, och just det gjorde att det blev en på målsnöret bättre matchning än Leon vars humletoner blev lite för påträngande i sammanhanget.

Så en bitter av det kraftigare slaget visade sig vara det allra bästa att möta upp belgaren med. I sanning en smakfull kombo!

2 kommentarer:

  1. Var köper man denna goda ost? Egen import från Belgien?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte den på Fromageriet i Hötorgshallen i Stockholm. Har även sett att den går att beställa online från svenska osthandlare.

      Radera