Linköping Beer Expo 2019

, , Inga kommentarer

Linköping Beer Expo firade 10-årsjubileum i helgen med en mer eller mindre slutsåld festivaldag. Det är ju faktiskt en av Sveriges äldsta ölfestivaler och den allra äldsta av de som inte har någon sprit, om jag inte missminner mig. Med en nyfiken skara besökare gör de en riktigt fin insats för att bredda ölintresset i Sverige.

Det finns många små bryggerier som ställer ut på Beer Expo och är man nyfiken på att utforska lite svenska bryggerier som man inte ser så ofta annars är Beer Expo ett utmärkt tillfälle, såväl östgötska som några som haft lite längre resväg. 

För min del hittade jag dock höjdpunkterna hos några mer kända bryggerier. Nils Oscar hade några av de bästa ölen jag provade på mässan med två av sina inarbetade lageröl, Södermalmspilsner och Kellerbier. Så välgjort, så nyanserat och så intressant! Även Odd Island hade med sig en väldigt bra pilsner med lite mer riv i beskan men på rätt sida om gränsen till för mycket. 

I fjol utsåg jag Amagers Big, Bold & Beautiful till mässans bästa öl och den fanns med i år igen, och är fortfarande otroligt bra. En unik ölupplevelse och dessutom var mässan en unik chans att få denna unika ölupplevelse då det är fullständigt slutsålt i handeln och det finns inga planer på att göra den igen (och eftersom den är fatlagrad i sex år skulle det ta sin lilla tid innan den blev klar). En ytterst värdig avslutning på mässbesöket.


Två tummar upp blir det också för att det fanns kvalitetskaffe att tillgå inne i lokalerna då ett lokalt rosteri ställde ut. Kaffestout i all ära, men en bra dubbel espresso funkar bättre som boost när man behöver piggas upp halvvägs in i passet. Hoppas de fortsätter med detta, och att fler festivaler tar efter. Några andra gör det ju redan förstås, men långt ifrån alla.

Bara av att gå runt på festivalen får man känslan av att nyfikenheten är stor och att det är många besökare som kommer för att upptäcka öl. Några samtal med några utställare bekräftade den bilden. Det hade nämligen varit väldigt få besökare som frågade efter nyheter och åtgången på de olika ölsorterna var betydligt jämnare än på andra festivaler. En festival som lyckas locka den typen av publik är väldigt viktig för att hjälpa till att fostra ett bredare ölintresse.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar