Magic Rock sålt till Kirin-koncernen

, , Inga kommentarer
Det brittiska bryggeriet Magic Rock har sålts i sin helhet till Lion's, ett dotterbolag till Kirin. I dealen ingår att grundarna Richard Burhouse och Stuart Ross jobbar kvar i företaget i minst 4 år. Magic Rock grundades 2011 och har länge funnits på den svenska marknaden. Lion's äger sedan tidigare bland annat Fourpure och inom Kirinkoncernen finns också ett minoritetsägarskap i Brooklyn Brewery.

Magic Rock från Huddersfield i West Yorkshire anses av många vara en av pionjärerna inom den nya vågen av hantverksbryggerier i Storbritannien som satsat på öl utanför det traditionella brittiska spektrat. I Magic Rocks fall har det funnits starka amerikanska influenser och man har framförallt gjort sig kända för sina pale ale och IPA. De var också, inom den här vågen av nya hantverksbryggerier,  tidigt ute med att tappa sina öl på burk.

Lion's är alltså ett bolag inom Kirin-koncernen. Ifjol köpte Lion's Fourpure som ligger på The Bermondsey Beer Mile i London och sedan tidigare äger de en handfull småbryggerier i Australien och Nya Zeeland, bland andra Little Creatures. Kirin-koncernen äger också 24,5 % av Brooklyn Brewery. 

Grundaren Richard Burhouse berättar i ett blogginlägg på bryggeriets hemsida att man inför en stundande expansion har sett sig om efter olika metoder för finansiering och kommit fram till att andra metoder inte blir tillräckligt bra för att säkra företagandets långsiktiga överlevnad. Magic Rock har 45 anställda och Burhouse menar att företaget har en skyldighet gentemot dem att säkra företagets överlevnad. Då duger det inte att stå still på dagens marknad.

Vidare menar Burhouse att köpet inte kommer innebära att Lion går in och börjar kapa kostnader utan snarare att man investerar i bland annat kvalitetssäkring. Burhouse adresserar också eventuell besvikelse hos kunder med en avslutande kommentar där han säger att han självklart förstår att nyheterna om köpet inte kommer att bli väl mottaget av alla men att han också är medveten om att internationellt välrenommerade företag inom ölbranschen inte investerar i Huddersfield för jämnan.

Jag besökte Magic Rock i Huddersfield under våren 2012 och blev väldigt imponerad då. Sedan dess har de alltså gjort ett ganska stort avtryck i ölvärlden och har varit frekventa utställare på internationella ölfestivaler. Nu får vi se hur det går med detta nya steg, försäljningar har inte alltid mottagits positivt. Å andra sidan har Lion's ett bra track record med t ex Little Creatures som växt väldigt mycket sedan de köptes av Lion's.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar