Portersteken 9 år

, , 6 kommentarer

Idag är det 9 år sedan jag välkomnade Portersteken till världen och basunerade ut att jag skulle haka på den då växande skaran med ölbloggar. Mycket öl har runnit nedför strupen sedan dess och Portersteken håller fortfarande igång, nu i en helt annan skepnad än när bloggen startades. 

Det senaste året har inneburit en helt ny fas i mitt bloggande, då jag för första gången har drivit Portersteken vid sidan om en tillsvidaretjänst på heltid. Under de åtta åren innan det har jag studerat, sommarjobbat och sedermera varit ölskribent på heltid. Att skriva vid sidan om en heltidstjänst har varit en ny upplevelse och det har inneburit en helt ny approach till det hela. En stor skillnad är att jag inte längre kan resa i "ölets tjänst" så som jag gjorde en hel del förr. 

Tidigare i veckan skrev jag om Old Mephisto och mindes då tillbaka på när jag köpte den för första gången på en resa som jag gjorde kort efter att jag startade Portersteken. Efter hemkomst räknade jag stolt ihop till att jag hade provat 70 olika öl under den två veckor långa resan. Sedan dess har det blivit många resor i ölets tecken och jag har både hunnit komma in i ett stadie då det under resor snarare har provats 70 öl på två dagar och hunnit gå tillbaka till ölresor där det inte är fullt så mycket fokus på att prova många olika öl. Fast ganska kul kan det vara fortfarande, om det är bra öl.

Det händer ju till och med på regelbunden basis att jag provar 70 öl eller mer under en eftermiddag i och med Systembolagets nyhetsprovningar. Problemet är bara att det är många öl som är mindre bra, inte minst med tanke på den högst varierande kvaliteten i det lokala sortimentet. Just att ställa sig och prova igenom de lokala nyheterna har blivit smått ångestladdat, men det är fortfarande kul att hitta de där oväntade guldklimparna. Det är bara lite synd om mina smaklökar som får vaska sig igenom så mycket lera för att hitta dem.

Ölresorna är nog den del jag saknar mest från de tidigare åren som ölskribent, men jag kan också vara väldigt tacksam över alla de resor jag har gjort. De har varit många, roliga och lärorika, och för det mesta har de också tjänat sitt syfte att ge research till bra artiklar med fina bilder. Allt som oftast har de också inneburit resväskor fyllda till bristningsgränsen med öl. Jag har nog fortfarande kvar en flaska eller två från den där resan precis efter att bloggen startades och när de slutligen öppnas kommer de återigen att locka fram härliga minnen från den resan.

De här 9 åren med Portersteken har nämligen gett mig massor med goda minnen och dessutom en skara vänner och bekanta som bara fortsätter att växa. Jag träffar dem inte lika ofta i och med att jag inte längre jobbar heltid i ölvärlden, och jag saknar många av dem, men det är fortfarande lika kul när jag väl får tillfälle att träffa dem.

De här 9 åren har med andra ord varit väldigt givande för mig. Förhoppningsvis har de också varit givande för er som följt skriverierna här.

6 kommentarer:

 1. Sveriges bästa ölblogg. Uppskattar främst serien klassöl i fasta samt snabbrecensionerna av systembolagets nyheter. Märkt att du inte längre skriver om all in beerfast. Är det på grund av heltidsjobbet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Visst är det svårare att gå på festivaler överlag när man normalt sett jobbar på vardagar, och jag har väl överlag varit på ganska få festivaler på sistone. Just All In Beer Fest har dessutom krockat med andra grejer i mitt liv de senaste två gångerna.

   Radera
 2. Grattis till de nio åren! En mycket bra blogg som jag följt under några år och kommer följa i många fler. Fortsätt som du gör, det uppskattas stort av oss ölnördar.

  SvaraRadera
 3. Nordens beste ølblogg - i hvert fall for meg.

  SvaraRadera
 4. Följt sedan några år tillbaka och uppskattar allt innehåll! Grattis till 9-år med förhoppningar om många till!

  SvaraRadera
 5. Grattis! Jag hittade hit så sent som förra året och sen dess har jag jag använt bloggen som guide när jag planerar vilka nyheter som ska provas. Riktigt lärorikt och givande blogg så ett stort tack till dig och lycka till på din nya tjänst. Mvh Eric

  SvaraRadera