Bättre sent än aldrig - uppföljning på första ölbloggarstafetten

, , Inga kommentarer
I början av augusti fick jag pinnen i första omgången av ölbloggarstafetten, med uppdraget att ta reda på hur det går för de lite mindre svenska bryggerierna. Då var det bara två som svarade innan min deadline, och inga ytterligare svar har kommit sedan dess. Förrän igår, då det damp in ett mail från Lars Landeman på Sigtuna Brygghus. Bättre sent än aldrig heter det ju, och jag kan inte klandra dem då de verkar ha haft en hel del att göra med tuppkamsöl, ombyggnationer och ölfestivaler.

Lars berättar att produktionen ökat väldigt mycket. Från 30 000 liter 2008, via 90 000 liter 2009 till hela 250 000 liter i år. En dryg åttadubbling av produktionen på två år alltså. Inte illa! Det framgick inte riktigt om detta är med eller utan de öl i Mohawkserien som bryggts på Sigtuna. Lars menar att den snabba ökningen beror på att de fått så många lanseringar på Systembolaget, som han i sin tur tillskriver nya hårdrocksbryggaren Mattias Hammenlind (jag säger ju att hårdrock och öl är en bra kombo).

Framtiden ser ljus ut och intresset bara ökar. Lars lyfter fram att Snickeriet, de svenska småbryggeriernas egna hall på årets SBWF, var i princip fullsatt hela tiden under mässan och att det är ett gott kvitto på intresset för svensk mikroöl.

Han menade också att försäljningen på de lokala Systembolagen är viktig, men att volymerna inte är så stora ändå. Även Mohawkserien har gett ett uppsving då den gett dem uppmärksamhet och stärkt deras egna varumärke. Det låter ju som en klar win-win-situation tycker jag.

Precis som Bengt och Thomas på Skebo respektive Ocean svarade till det ursprungliga inlägget i det här ämnet så tycker Lars att gårdsförsäljning är en intressant idé men att det troligen inte skulle ha så stor inverkan på försäljningen. På frågan om avskaffning av monopolet skulle vara bra eller dåligt så svarar han något svävande med att det inte alls är säkert att det skulle underlätta för dem. Det verkar som att de svenska bryggarna överlag är ganska ense på dessa två punkter.

Förhoppningsvis är det fler av de jag mailade i augusti som tycker att sent är bättre än aldrig så att det dyker upp lite fler svar. Jag lovar att publicera om det dyker upp något mer.

När vi ändå pratar om Sigtuna tänkte jag slänga in en blänkare om en Beer Makers Dinner med Mattias Hammenlind, bryggaren på just Sigtuna, som ska hållas på Café Sylvia i Eskilstuna, i samarbete med bloggen Allt om öl. Läs mer här.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar