Hemgjord satay med dubbel wit

, , 3 kommentarer


I våras skrev jag ju om en färdig sataykryddmix som jag tyckte var god och slog de recept jag prövat då man gör det från grunden. Nu har jag hittat ett recept som är bättre! Hemligheten verkar ligga i enkelheten och kanske har det där citrongräset ett viktigt finger med i spelet också. För enkelt, det är det. Jag vet inte hur lätt det generellt är att hitta citrongräs men jag köpte det på lokala Willys. Nedan har jag beskrivit hur man tillagar i ugn, men när det är säsong för det kan man köra dem på grillen, det blir ännu godare. Eller en grillpanna, om man har en sådan.

Satayspett:
ca 500 g kycklingbröst eller fläskfilé (eller andra benfria bitar av kyckling eller fläsk)

1,25 dl kokosmjölk
1 citrongrässtjälk 
3 cm ingefära
2 tsk koriander
2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk strösocker
salt och peppar

Jordnötssås:
2,75 dl kokosmjölk (dvs det som är kvar i burken sen marinaden)
100-150 g rostade jordnötter
ca 3 msk röd currypasta
1 lime
2 tsk strösocker
salt (om du använder osaltade jordnötter

Börja med att göra marinaden, gärna några timmar i förväg eller kvällen innan. Skär köttet i mindre bitar. Skala och riv ingefäran. Ta bort det yttersta lagret på citrongräset och skär bort botten. Finhacka sedan den vita delen. Det doftar fantastiskt, som att gnida en färsk citron mot varje näsborre. Blanda samman alla ingredienser i en skål, lägg i köttet och låt marinera i kylskåpet.

När det är dags för tillagning kan du börja med att lägga några grillspett i blöt, så att de inte bränns i ugnen. Sätt ugnen på 200 grader. Kör jordnötterna i mixern tills de är finhackade. Om du inte har en mixer kan du hacka dem för hand. Om du har en stavmixer kan du köra den i kastrullen när du blandat ihop alla. Om man bara hackar med kniv är det nämligen svårt att få till rätt konsistens på såsen.

Trä på kyckling- eller fläskbitarna på grillspett och lägg på en bakplåtsförsedd plåt. Ställ in i ugnen i 20 minuter. Fortsätt under tiden med såsen, och om du ska servera ris till är det dags att koka det nu så blir allt klart samtidigt. Hetta upp lite av kokosmjölken i en liten kastrull. Rör ut currypastan i kokosmjölken och när det doftar som bäst häller du på resten av kokosmjölken, jordnötterna, pressar i juicen från limen och häller i sockret. Om du använder osaltade jordnötter, ha även i lite salt. Låt det puttra till önskad konsistens, vilket bör vara ungefär när köttet/kycklingen i ugnen är klart. Servera! Ett stalltips från Malaysia är att servera med några skivor gurka - smaskens till satay.

När det kommer till att para ihop detta med öl så är det ganska "ljusa" kryddiga och svagt sötsyrliga smaker vi jobbar med. Koriander, spiskummin, citrongräs och ingefära i marinaden samt lime och currypasta i såsen. Som gjort för en wit, tycker du inte? Med en wit harmonierar vi med koriandern och citrustonerna från limen och citrongräset (som även är en ingrediens i de flesta currypastor) samt att ölets och matens lätta sötsyrlighet möter varandra. Den lätta, friska och spritsiga ölen passar även bra för att skölja ner den lite feta såsen (jordnötter och kokosmjölk är ju inget för viktväktare) och rensa gommen. Den undviker även att krocka med chillihettan eftersom den saknar beska och alkoholbett.
Jag valde Blanche des Honnelles från Abbaye des Rocs, som finns att beställa på Systembolaget, antingen per låda eller som del i ett mixpack som de snälla killarna på Brekeriet satt ihop åt oss konsumenter. Det är vad bryggeriet själva kallar en dubbel wit, då den ligger på 6 %. Jag tycker att den extra alkoholen hjälper den att komma upp i rätt slagstyrka för att ta sig an den här rätten. En perfekt matchning som jag direkt känner att jag vill återkomma till. Vill man ha något mer lättåtkomligt så lär även Hoegaarden funka, men just eftersom den är lite lättare i kropp och styrka så tror jag att den hamnar ett snäpp under Honnellen. Tysk veteöl skulle även kunna funka, även om man inte får riktigt samma harmoni i kryddorna. Välj då gärna Schneider Mein Grünes som även den har lite mer tryck än sina konkurrenter.

3 kommentarer:

  1. Ser riktigt gott ut! Satay är verkligen enkelt men i de flesta fall supergott.

    SvaraRadera
  2. Vart hittar man den mixlådan?

    SvaraRadera
  3. Här http://www.systembolaget.se/89074 men den är tyvärr tillfälligt slut. Den kommer säkert in igen, du kan ju alltid höra av dig till Brekeriet och höra om de vet när den kommer tillbaka.

    SvaraRadera