I hardcore chili con carnE

, , 4 kommentarer
Bakom all god öl och mat kanske ni anar några filmer som ligger och lurar? Javisst, det är ju Beer Wars som har Sverigerelease i veckan. Portersteken har fått några ex som kommer att både lottas ut och recenseras inom de närmsta dagarna. Jag kan redan nu säga att om du vill vinna en så kommer det vara en fördel att gilla Portersteken på Facebook. För er som bor i Stockholmstrakten kan vi även tipsa om att det är releasefest på Sorbon på onsdag, bl a med Manker bakom spakarna.

Men nu var det ju mat och öl, inte film, vi skulle prata om. Chili con carne är ju en himla lätt rätt att slänga ihop och går att variera mer än ett äventyr i Skyrim. Jag gjorde en ganska straightforward variant ikväll men piffade upp det hela med en Brewdog/Mikkeller I Hardcore You till. Ingen öl i grytan den här gången, men släng i nån deciliter mörk lager tillsammans med tomaterna om du vill få en mustigare smak.

Dubbel-IPAn hittar sitt maltigare alter ego tillsammans med denna rätt. Missförstå mig inte, humlen finns kvar i full kraft men maltkroppen växer och tar mer plats i rampljuset. En avrundad, mjuk maltsötma är det första som slår en, sen kommer humlen med en oväntad glidtackling på smaklökarna och till sist väcks chilin till liv och bränner till lite extra. Precis vad jag vill ha, men jag gillar lite extra krydda. Det här är inte en kombination för dig som inte gillar en gnutta extra chilisting. Om du redan druckit upp alla dina I Hardcore You så finns ju vanliga Hardcore samt Sierra Nevada Torpedo i ordinarie sortimentet. Om du är känslig för humlefärskhet ska du dock se upp med Torpedon just nu då det verkar vara rätt gamla flaskor på hyllorna. Vill du ha något mindre aggressivt i glaset men fortfarande med en humlekick, kör på Oppigårds Amarillo. Vill du ha något utan humlefokus? Testa Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, garanterad succé.

För er som vill laga chili con carne men inte har något eget favoritrecept så kommer mitt här:
ca 500 g nötfärs
ca 400 g kokta bönor, t ex små vita eller black eyed
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 gula eller röda lökar
2-3 klyftor vitlök
1 röd paprika
1 torkad röd chili alternativt chilipulver efter smak
1 köttbuljongtärning eller 1 msk fond
salt och peppar
matfett

Hacka lök och vitlök och fräs i lite matfett i en gryta. Skär under tiden paprikan i små bitar och hacka chilin. Lägg i paprika, chili och köttfärs i grytan och fräs tills all köttfärs fått färg. Häll i alla resterande ingredienser förutom bönorna och låt koka upp. Låt det sedan puttra på medellåg värme i ca 20 minuter eller tills du tycker grytan fått lagom konsistens. Släng i bönorna sista minutrarna så de får upp värmen. Servera med ris och någon skiva gott matbröd eller med nachochips och riven ost.

4 kommentarer:

  1. Fattas ett par viktiga ingredienser enligt mig, spiskummin och någon form av chipotle som ger lite rökighet. Annars håller jag med att alla former av chiligrytor passar fint med IPA/IIPA! :-)

    SvaraRadera
  2. Som sagt, det här är en basvariant som går att variera i oändlighet. Spiskummin, koriander, rökt chili, öl, selleri - det finns hur mycket som helst man kan slänga i :)

    SvaraRadera
  3. har också noterat samma "bäst före datum" på torpedon i typ 3-4 månader. jag lär ju inte köpa någon med bäst före april 2012.

    SvaraRadera
  4. Hi you are doing a great job. I found it on your page its really amazing. Thanks for sharing such a valuable information. I am sure that these are your own views. I hear exactly what you’re saying and I’m so happy that I came across your blog. Thus, you made me feel like I should learn more about this. I’m officially a huge fan of your blog.

    SvaraRadera