Ölrecension: High Water Old & In The Way

, , 5 kommentarer
Särskilt i USA har det blivit populärt att börja ett ölnamn med "Old" när ölet i fråga är en barley wine. Old Foghorn, Old Guardian, Old Ruffian, och så vidare. High Water gjorde en ordvits av det och döpte sitt barley wine till Old & In The Way. Det ligger dock närmare den brittiska typen av barley wine än den amerikanska och bjuder på en riktigt djup smak. Något att plocka fram när man känner sig gammal och i vägen kanske?

Det här är, som bilden avslöjar, ett ovanligt mörkt barley wine i sin vackert djupa rödbruna skrud. Smaken fyller också munhålan med de smaker man förväntar sig från ett barley wine med den färgen, det vill säga djupa, robusta toner av toffee, råsocker, mörk sirap och ett uns av torkad frukt. Lite rostat bröd och karamellisering hittar man också.

Extremt mycket maltsmaker alltså, men det är anmärkningsvärt hur mycket associationer man drar till söta saker utan att ölet är särskilt sött. Viss sötma har det visserligen, men inte ens den mest sockerfientliga surmulen skulle kunna kalla det för sliskigt. Därtill balanseras den sötma som ändå finns upp med en ren beska som sätter punkt för smakresan. Tills det börjar om igen vid nästa sipp förstås.

Det finns också några, i sammanhanget lätta, toner av kåda som glider förbi. Inte så pass mycket att det blir något som man kan diskutera om det är en DIPA eller barley wine. Inte ens så mycket att man utan tvekan skulle kalla det för en barley wine i typisk amerikansk stil. Jag vill fortfarande kalla det för ett barley wine där man använt amerikanska humlesorter i ett i övrigt rätt så brittiskt utförande.

Som sig bör är det ett riktigt sipparöl som räcker riiiiktigt länge om man ger sig på det själv. Däremot är det så pass bra och balanserat att man inte hinner tröttna på det under kvällen även om är själv. Däremot blir man förstås lite salongsberusad om man klämmer i sig 65 centiliter elvaprocentig öl på egen hand.

High Water Old & In The Way går att få tag på via (styckvis) privatimport från Galatea/craftbeer.se. Den kostar några kronor mer per liter än de barley wines som dyker upp på bolaget, men är å andra sidan av en typ som vi sällan ser. På så sätt är den ett fint komplement till utbudet.

5 kommentarer:

  1. Tycker du det är någon skillnad mellan en Engelsk Strong Ale och en Engelsk Old Ale annat än åldern?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser nog old ale som ett slags mellanting mellan strong ale och barley wine, samt att det kan innehålla tydligare rostade toner. Finns definitivt överlapp dock.

      Radera
  2. Johan , vet du om bloggen Beer with Us har gått i graven ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen kontakt med dem, och vet inte ens vilka som ligger bakom den bloggen. Men med ett halvår sedan senaste inlägget ser det väl ut som det.

      Radera
    2. Håll utkik till hösten

      Radera