Besök på Sveriges tredje största bryggeri

, , 2 kommentarer
Bron, ån och bryggeriet
Med 60 miljoner producerade liter öl per år sätter sig Åbro bekvämt på tredje plats på listan över Sveriges största bryggerier. Det är också ett bryggeri som varit mest känt för sina traditionella lageröl, men som nu blickar mot nya stilar, moderna humlesorter och utökad export.

Har ni någonsin funderat på var namnet Åbro kommer ifrån? Det är enklare än man kan tro. Bryggeriet ligger helt enkelt intill en bro över en å. En åbro alltså, och intill den åbron har det legat sedan det grundades 1856. Själva namnet Åbro fick det däremot inte förrän på 1890-talet när den dåvarande bryggmästaren Axel Herman Johansson köpte bryggeriet. Än idag ägs bryggeriet av samma familj och är därmed Sveriges äldsta familjeägda bryggeri. Företagets VD, Henrik Dunge, är den fjärde generationen i familjen som driver Åbro.

Storleksmässigt är det ungefär hälften så stort som Carlsberg Sverige och Spendrups och omkring 20-30 gånger så stort som landets största mikrobryggerier, räknat i producerad volym öl per år. Därtill producerar Åbro också det internationellt populära cidermärket Rekorderlig, som man producerar 40 miljoner liter om året av.


Det nuvarande bryggeriet har funnits i 20 år och ritades av Henriks bror, som är arkitekt, med en tydlig vision om att göra det lätt för besökare att få en överblick och förståelse för hur bryggeriet fungerar. Brygghuset står öppet och kantas av balkonger där besökare på guidade turer kan beskåda hela härligheten där man brygger 30 000 liter i taget. Samma sak vid tapphallar och lager. Inget annat svenskt bryggeri som jag har besökt är byggt med så tydligt fokus på besökarna.

Sedan 1995 har man fortsatt att bygga ut och utveckla det nuvarande bryggeriet, bland annat med nya tappmaskiner. Nu har man en omsättning på 950 miljoner kronor och med en bra vinstmarginal har man kunnat använda eget kapital för investeringarna. Med en ständig utveckling finns ändå en sak som är konstant och det är vattnet som man tar från en egen brunn. Rullstensåsen som regnvattnet filtreras ner genom resulterar i ett bra bryggvatten, och vattenkvaliteten snarare än bron över ån är anledningen till att bryggeriet hamnade här från början. Vattnet används i princip obehandlat, allt man gör är en grovfiltrering för att få bort eventuella större partiklar som slunkit med och en UV-behandling för att säkerställa att det inte finns några levande mikroorganismer i vattnet. I slutändan går det åt tre liter vatten för varje liter öl.

-Förut låg det två fotbollsplaner, en med gräs och en med grus, uppe vid rullstensåsen. Vi kunde märka på mineralinnehållet i vårt vatten när de hade gödslat gräsplanen eller saltat grusplanen, berättar bryggmästaren Lennarth Anemyr som jobbat på bryggerier i 35 år, varav 10 som bryggmästare. De där fotbollsplanerna finns däremot inte längre. På tal om fotbollsplaner hade det gått in några stycken i deras lagerlokal.


Brygghuset drivs med ånga från Vimmerbys biobränsleeldade fjärrvärmeverk. Förr i tiden användes en del majs i bryggningen, men sedan 2000 är det helmalt som gäller för alla öl. Humlingen sker för det mesta med pellets även om någon burk humleextrakt slinker ner i vissa öl. Torrhumling kan man i princip göra men med tankar om 100 000 liter styck är det ett svårt moment utan extrautrustning. Humla i whirlpool är däremot en teknik man använder i vissa öl, liksom dekoktionsmäskning. 

Det uppmärksammade samarbetet med SHBF har resulterat i att man bryggt både Drakens IPA och Skotten Ale, baserade på fjolårets respektive årets vinnare i SM i hembrygd öl. 
-Vår basmalt kommer med lastbil och förvaras i silos men specialmalten tar vi fortfarande på 25-kilossäckar från Viking och Weyermann. När Staffan kom hit och bryggde Skotten Ale gick det åt betydligt många fler säckar specialmalt än i våra vanliga öl. Fy fan, då hade man ont i armarna efteråt, berättar Lennarth och skrattar.


De experimenterar också en del på egen hand. Lennarth gillar själv Galaxy och har bryggt en alkoholsvagare lager som humlats med den inför en offert på Systembolaget. Om den vinner den lanseringsplatsen återstår att se. Han har även gjort en ale som humlats med bland annat Citra. Även om han har ett litet pilotverk att experimentera på har de här två ölen bryggts på det fullstora bryggverket. En hel del av dem och liknande öl går ut till deras egna krogar som inkluderar Queen's Head och The Bull and Bear Inn i Stockholm, Green Lion i Malmö, Black Lion i Norrköping, The Horse and Hound i Linköping samt Brygghuset i direkt anslutning till bryggeriet i Vimmerby.

-Vi vill inte driva en pubkedja, vi vill driva en kedja av pubar. De är alla släkt med varandra men har också sin egna identitet. Vi använder dem för att visa upp våra produkter men alla har också ett brett sortiment med öl från många olika leverantörer, berättar Ola som är senior brand manager.

För den bredare marknaden har man också tagit fram varumärket Bron med, än så länge, en pale ale och en IPA. Båda ölen är bryggda på Coppersmiths i Västerås och det hänger ihop med att det är öl som gjorts för krogmarknaden. Volymerna blir helt enkelt inte tillräckligt stora för att man ska göra dem på det egna bryggeriet. Inte än i alla fall, men möjligheten finns.

2 kommentarer:

  1. Sven-David Svensson2 december 2015 kl. 21:10

    Åbros öl drack jag väldigt mycket av i min ungdom på mitten av 80-talet samt början av 90-talet. De bryggde öl som Åbro Guld, XPP Åbro Bayersk, Anno 65 med flera öl. På den tiden hette Byggmästaren Albert Wesgickel. Åbro är i dag ett av de bättre storbryggerierna.

    SvaraRadera
  2. Intressant, jag tycker nämligen precis tvärt om. Anser mig själv väldigt tolerant inför industrilager, men fixar verkligen inte Åbro.

    SvaraRadera