Bli öldomare på Stockholm Beer & Whisky Festival

, , 5 kommentarer
I år körs Stockholm Beer & Whisky Festival för den 25:e gången och unikt för den här gången är hur ölmedaljerna delas ut. Det kommer nämligen bli en sorts folkets-val-tävling där vanliga öldrickare får möjlighet att vara med och utse festivalens bästa öl. En domarpanel kommer också finnas och det är de sammanvägda poängen som avgör vilka som vinner i det för året bantade antalet kategorier. Allt man behöver göra för att få vara med är att köpa en biljett till ett av domarpassen.

Bedömningspassen går av stapeln nu i helgen, med tre pass vardera på lördag och söndag. Passen påbörjas kl 11.30, 14.30 och 17.30 bägge dagarna och pågår i 2 - 2,5 timmar. Under dessa bedömer man blint ca 30-40 öl per pass, i någon av kategorierna lager, ale, veteöl, porter och övrigt, och betygsätter dessa på en skala 1-4. Resultatet från folkets röster viktas sedan för 51 % av totalen och expertpanelen, som liksom tidigare års vanliga tävlingar främst består av utbildade domare, viktas för 49 % av totalen. 

Att delta kostar 350 kr per pass, då det utöver provningen och ett öldomardiplom också ingår biljett till en valfri dag på festivalen, lättare förtäring, 6 glas från tidigare års festivaler. Ska man ändå gå på mässan, vilket kostar 250 - 290 kr beroende på dag så blir alltså inte merkostnaden för att delta i detta särskilt stor.

Något liknande, där en så pass stor festival som Stockholm Beer & Whisky Festival låter "vem som helst" vara med och påverka utgången av öltävlingen, har såvitt jag vet aldrig genomförts. Även om det lär bli en förenklad variant är det riktigt intressant att vara med i en professionell ölbedömning och se hur det går till.

Mer info och anmälan hittar man här. Dessutom pågår en stor jubileumstävling som man hittar här.

5 kommentarer:

 1. Det är ju schysst av mässan att dela ut fribiljetter och glas men att betala för en insats känns ju lite lågt. Tycker gamle Ricken :)
  Bra blogg Johan, som alltid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har väl med alkohollagarna att göra. I och med att det är öppet för allmänheten så måste de ta betalt.

   Radera
 2. Vad sägs om 1 kr....just sayin

  /Dog

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska inte bara ta betalt, utan ta ett skäligt pris. Vi snackar ju omkring 10 kr per smakprov (350 kr för 30-40 öl), vilket ju är ett rätt så lågt pris.

   Radera