Ölrecension: Dupont/Lost Abbey Deux Amis

, , Inga kommentarer

Såvitt jag vet har belgiska saisonlegendarerna på Brasserie Dupont aldrig gjort en enda samarbetsöl, förrän bryggmästaren Olivier Dedeycker slog sina påsar ihop med Tomme Arthur på amerikanska Lost Abbey och skapade Deux Amis. Så det är en lite speciell öl som släpptes på Systembolaget i augusti, och en mycket god sådan. 

Namnet Deux Amis betyder två vänner och är en saison gjord med belgisk jäst och amerikansk humle. Närmare bestämt, den är brygd på Dupont med deras jäst och humlad med Amarillo och Simcoe. 

Det här är en ganska kul öl att prova för man känner omedelbart att det är något annorlunda mot Duponts vanliga saisoner. Visst, på 7 % är det här ett snäpp starkare också, men det finns något annat som sticker ut, eller snarare något som saknas. Humlen! Det är inte supertydligt att det är amerikansk humle i den här ölen, men det är däremot väldigt tydligt att Duponts vanliga humlesorterna East Kent Goldings och Styrian Goldings inte är där.

Istället för de mer kryddiga humletonerna som kontrasterar saisonjästen är humlen i Deux Amis mer fruktig och harmoniserar med saisonjästen på ett helt annat sätt. Lite på gott och ont, för den där kontrasten de har annars är väldigt fin, men harmonierna här fungerar också väldigt bra. Det blir förstås fruktigt på flera plan, med en lättare pepprig ton som växer till sig mot slutet. Den är något fylligare och upplevs lite sötare, vilket också känns lite amerikanskt.

Som sagt, den amerikanska humlen är inte alls så påtaglig som i de flesta andra öl på den svenska marknaden där amerikansk humle möter belgisk saison. Det här är väldigt mycket en belgisk öl med en amerikansk twist, snarare än en amerikansk öl med en belgisk twist. 

Det finns i skrivande stund fortfarande flaskor kvar av Deux Amis i webblagret, samt flaskor på Hansa i Malmö. Helt klart något att slå till på om man inte redan har en bunt flaskor hemma!


0 kommentarer:

Skicka en kommentar