Blandade smånyheter XXXIV

, , Inga kommentarer
Förra årets vinnare av Årets Ölperson, Svante Ekelin, överlämnar plaketten till årets vinnare Jugge Hasselqvist
I senaste nyhetssvepet hittar vi blandade smånyheter om vem som blev Årets Ölperson, om Zwanze Day och vilket bryggeri som har blivit det största med enbart ekologisk öl i produktionen. Det och lite till alltså.

Priset Årets Ölperson delas från och med i år ut på Stockholm Beer & Whisky Festival och gick i år till Jörgen "Jugge" Hasselqvist för hans långvariga arbete med att på olika sätt främja den svenska ölkulturen. Hedersomnämnanden gick också till Stene Isacsson och Rune Bohlin som på olika sätt jobbat tätt ihop med Jugge genom åren. Priset instiftades från början av Galatea och som en slags 25-årsjubileumspresent lämnades ansvaret för priset över till Stockholm Beer & Whisky Festival som kommer fortsätta att dela ut det årligen i samband med festivalen.



Imorgon är det Zwanze Day, dagen då Cantillons årliga experimentöl serveras simultant på ett 40-tal krogar runtom i världen. I Sverige är det som vanligt Akkurat som får den äran, och förutom Zwanze som kopplas på kl 21.00 har de också en diger lista med andra öl från Cantillon som serveras på fat redan från öppning. Dessutom finns ett fåtal flaskor av flera olika sorter från den nya talangfulla lambicblandaren Bokkeryeder, som verkligen förtjänar den hajp de har fått, som också finns redan från öppning imorgon. För att så många som möjligt ska få smaka på årets Zwanze kommer den serveras i 10 cl vid köp i baren och i 20 cl till den särskilda (och utsålda) middagen som ordnas kvällen till ära.



Pilsner Urquell gör regelbundet kvalitetskontroller av de svenska barer som serverar deras ofiltrerade öl. Utöver kvalitetskontrollen i sig ger det också tillfälle att plocka ut de allra bästa barerna till en final i den interna tävlingen Årets Pilsnerbar. De som har gått till final har sedan bedömts av en jury, som till slut har utsett Bar Central på Birger Jarlsgatan i Stockholm till vinnare. Övriga finalister var Häktet i Stockholm, Bishops Arms Gustav i Malmö och Gyllene Prag i Göteborg.



I samband med flytten till nya lokaler med ny utrustning har Poppels tagit steget till att bli ett bryggeri som endast producerar ekologisk öl. Sedan starten i de nya lokalerna har de bryggt ölen enligt gällande process- och råvarukrav för att få kalla den ekologisk och när nu certifieringen också är på plats får de äntligen kalla ölen för ekologisk. Därmed blir det Sveriges största bryggeri som gör all sin öl ekologisk. Bryggeriet meddelar att de inte kommer att behöva höja priserna på sina öl i samband med övergången till ekologiskt. Ambitionen mot ekologiskt har funnits sedan starten men det är först nu som bryggeriet tycker att de har fått möjlighet att ta det steget utan att kompromissa med smaken.



Tempel Brygghus fortsätter utöka. Jag har tidigare intervjuat ägaren Arvid om den kommande flytten till ett nytt, eget bryggeri i utkanten Uppsala och nu är det också klart att bryggaren Johan Holmdahl, som närmast kommer från Slottskällan, anställs av Tempel.



Ska du till Australien? Då är det en bra idé att leta efter öl från Feral Brewing. Perthbryggeriet har nämligen blivit utsett till landets bästa bryggeri i en undersökning med över 6500 svarande som gjorts av en av landets ölgrossister. 



Branschorganisationen Sveriges Bryggerier har fått en ny medlem i Sahlins Brygghus. Borlängebryggeriet som drivs av en medlem från familjen som driver den lokala strutsfarmen blev invalda vid senaste styrelsemötet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar