Invigningen av Stone Berlin

, , Inga kommentarer
Greg Koch och Steve Wagner invigningstalar
Häromdagen befann jag mig i Berlins södra utkanter för att bevittna invigningen av Stones nya bryggeri och restaurang, 20 år efter att de öppnade sitt bryggeri i San Diego. Det är ett massivt komplex med sammanhängande bar, restaurang och bryggeri som lär bli en destination i sig när man besöker Berlin, och för lokalbefolkningen förstås. Jag ser redan framemot ett återbesök.

Greg Koch höll tal med tydlig inspiration från Martin Luther King, blandat med Kochs egna craft-beer-jesus-anda. Stones andra grundare, Steve Wagner, fortsatte på stapplig tyska innan en kvinna från Berlins kommun lämnade över en björnstatyett för att visa den nyfunna vänskapen mellan Berlin och det kaliforniska bryggeriet. Björnen finns nämligen både i Berlins stadsvapen och på Kaliforniens flagga. Sen kom det obligatoriska ceremoniella öppnandet av en tunna öl innan festen återgick.


Stones egna öl behöver nog ingen närmare presentation, men det nya bryggeriet kan vi prata lite om. Bryggverket är på modesta 10 000 liter och är bara åtskiljt från restaurangen av en glasvägg. Sitter man i den änden av den enorma restaurangen kan man alltså glutta på rostfritt en masse medan man äter. All öl tappas på burk eller fat. Någon syre tillåts inte komma in i systemet som är slutet, allt för att bevara färskheten så bra som möjligt. Det märks också när man provar klassiker som deras IPA och den något nyare Go To IPA.


Flera av deras olika varianter av IPA, på burk och från Berlin, finns numera på sexpack i beställningssortimentet för den som vill stifta närmare bekantskap med ölen utan att behöva ta sig till Berlin. Men är man i Berlin är det ett besök som rekommenderas, även om det ligger en bit utanför centrum, för det är en destination i sig. Den enorma restaurangen, med den enorma uteplatsen, serverar riktigt bra mat med fokus på råvaror som är ekologiska och närproducerade. Som Greg Koch sa i sitt tal, craft handlar inte bara om öl, det handlar om en helhetssyn. Och den helhetssynen lever Stone efter, såväl i San Diego som i Berlin. Och själva stället är lite av en upplevelse även om man inte äter mat. På den soliga sensommardagen som jag var där var den stora och luftigt inredda uteserveringen oslagbar.


Bryggeriet i Berlin har också fått sitt eget pilotbryggeri. Visserligen i en storlek som är större än flera svenska bryggerier, men ett utvecklingsbryggeri likväl, där mycket kommer att serveras fat på den egna restaurangen. Är man äventyrligt lagd kan man alltså vara bland de första som får prova kommande storsäljare. 


Just den här invigningskvällen fanns det förvisso också en del nya öl men framförallt också flera lagrade godbitar. Bland annat rödvinsfatlagrad Old Guardian, och så en öl som jag personligen suktat länge efter att få prova, nämligen deras bourbonfatlagrade imperial stout. Från 2008, dessutom. Riktigt jäkla god var den också, en sådan öl som direkt får en att omedvetet dra på smilbanden. En värdig avslutning på kvällen!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar