Intervju: Stone-Greg

, , 1 kommentar

Under den officiella invigningen av Stone Berlin var Greg Koch förstås en mycket upptagen man, men mellan tal, selfies med fans och öldrickande lyckades han klämma in lite tid för en intervju med Portersteken. Det var en väldigt glad Greg som berättade om hans nyfunna kärlek för Berlin och om framtidsplanerna.

Det måste kännas fantastiskt idag?
Jag mår jättebra, men så har jag njutit av några goda öl, klockan är väl omkring 22 nu, jag har har spenderat massor av tid med några av mina allra bästa vänner från, bokstavligt talat, hela världen under en underbart vacker dag i Berlin och har firat bra öl. Så ja, jag är på väldigt gott humör nu.

Projektet med Stone Berlin har hållt på ett tag nu?
Jag gick först på den här marken för 6 år sen. Nu har vi varit helt öppna i två veckor, efter att ha öppnat mer och mer smådelar av helheten under de senaste månaderna. Nu är vi helt öppna och jag är såååå glad.

Berlin har blivit som ett andra hem för dig har jag hört. Vad tycker du egentligen om staden?
Berlin har en otrolig energi, det är en väldigt kreativ stad. Det finns förstås också en stark gemenskap med människor från hela världen här, så den energin från att möta folk från så många ursprung är fantastisk. Det är förvisso sant att ölscenen här på sätt och vis är lite i sin vagga här fortfarande, så det är både fantastiskt men vi inser också att vi har lite jobb att göra för att introducera berlinarna till det bredare spektrat av öl.

Om vi blickar vidare än Berlin, hur kommer Stone Berlin att påverka den europeiska marknaden?
Tja, vi har Stones öl i 17 länder här så det påverkar redan den europeiska marknaden. Det är ett stort privilegium att få brygga vår öl här på kontinenten och skicka ut färsk öl till hela Europa.

Jag hörde från den svenska importören att de burkar från Stone Berlin som hittills sålt bäst är Ruination 2.0. Är det en överraskning för dig eller var det väntat att den skulle sälja mycket bättre än öl som Go To IPA och IPA?
Det visste jag faktiskt inte... Det är lite av en överraskning faktiskt, men kanske inte den största. Men wow... det är ju fantastiskt. Kan jag bara få säga hur mycket jag älskar Sverige?

Självklart!
Okej, jag älskar Sverige!

Jag tackar på Sveriges ölälskares vägnar.
Jag älskar Sveriges ölälskare också. Jag har varit i Sverige några gånger och har haft det fenomenalt bra varje gång. Det är fantastiskt!

Stone firar 20 år i år, Stone Berlin har öppnat och nu har ni också öppnat ett nytt bryggeri i USA också?
Japp, i Richmond i Virginia. Det är igång med full funktion nu. Vi fick igång bryggerierna i Berlin och Richmond inom bara två veckor från varandra.

Med 20 års historia för Stone i San Diego och två nybyggda bryggerier, vad finns i framtiden för Stone?
Förhoppningsvis en tupplur för mig... De senaste åren har vi varit fokuserade på projekten, byggnationen och utvecklingen kring de här nya bryggerierna. Nu fokuserar vi på produktion och drift, och på att ölen smakar precis som den ska, att den kommer till folk medan den är färsk och få igång den dagliga driften här i restaurangen för att skapa en miljö som gör att folk verkligen vill besöka det här stället. 

Som du nog hör på min röst så har jag varit här på den här invigningen i många timmar och druckit några öl så det här är kanske inte min perfekta intervju.

Eller så är det här den perfekta intervjun?
Eller så kanske det här är den perfekta intervjun! Vad tusan...

Från vad jag har läst om era ställen i San Diego så är det här i Berlin ganska annorlunda?
Javisst! Det här är bokstavligt talat en historisk byggnad från 1901 här i Berlin så det är väldigt annorlunda från ställena vi har i San Diego. Vårat huvudbryggeri och högkvarter i Escondido byggde vi från grunden för 11 år sedan, så självklart blir det en del skillnader, men man ser också tematiska likheter med kraftiga, starka material som betong, järn, sten och trä. Stora, starka material som används på ett starkt vis. Å andra sidan är detaljerna och känslan på varje ställe väldigt unikt, men om du besöker alla våra ställen kommer du lägga märke till både likheterna och unikheterna på varje ställe.

Du kallas ofta för craft beer jesus - vad tycker du om det?
Tja, jag har långt hår och ett långt skägg, så jag antar att jag vore någon sorts nordeuropeisk version av Jesus. Jag ser inte ut som Jesus, han var ju från Mellanöstern vilket jag inte är, men hehe, större delen verkar ju tänka på Jesus som någon med nordeuropeiskt utseende vilket väl är lite av en tankevurpa egentligen. Men det är ett annat ämne. Jag vet vad de menar, och jag tar det som en komplimang. Jag älskar att missionera om bra öl. Det är min religion!

1 kommentar:

 1. Hej!

  Tack för dina intressanta inlägg om Stone(ett av mina favorit bryggerier)!:D Alltid lika intressant att läsa om eller lyssna på Greg!:)Hoppas jag en dag får besöka någon av deras bryggerier. :)

  Tack för en riktigt bra ölblogg!:D

  Med vänliga hälsningar
  Camilla

  SvaraRadera