Ölrecension: Brekeriet Berliner Raz

, , 1 kommentar

Brekeriet har nu försett Sverige och världen med sura och vilda öl i flera år. En av deras senaste kreationer är en berliner weisse med hallon. Något av en given stil som det tog oväntat lång tid innan de provade på, men nu när den här. Och det är gott!

Berliner Raz är intressant på så vis att maltsammansättningen förutom den uppenbara korn- och vetemalten också består av rågmalt. Förutom hallonen, som är frystorkade, är ölet också kryddat med vaniljstång. Vid en första anblick kan det verka lite udda, men det är faktiskt en gammal kombination som exempelvis Cantillon använde i sin hallonlambic förr i tiden.

Alla dessa kombinationer resulterar i en härlig öl som är väldigt fint balanserad. Hallonen har en framträdande, men inte helt dominerande, smak. Deras syra går väl ihop med den yoghurtliknande syra som kommer från fermenteringen. Till sist slår vaniljen in och ger ett intryck av sötma som balanserar upp syran och en smak som kompletterar hallontonerna väldigt snyggt.

Berliner weisse med hallon är en typ av öl som gjorts om och om igen, men jag tycker verkligen att Brekeriet har tagit konceptet ett snäpp vidare genom att tillsätta vanilj. Rågmalten tillför också en komplexitet till maltigheten som gör att en öl som egentligen lever på sin friskhet också får ett visst smakdjup, utan att tappa av den där friskheten.


1 kommentar:

  1. Låter riktigt gott! Var fick du tag på den? Vet du om de kommer ta den till Systembolaget inom närtid?

    SvaraRadera