Ölrecension: Firestone Walker Velvet Merkin

, , Inga kommentarer

På torsdag är det återigen dags för en webblansering från Firestone Walkers fatlagringsprogram. Den här gången är det deras bourbonfatlagrade oatmeal stout Velvet Merkin som dyker upp i en mycket begränsad upplaga. Jag har testat ölet för att se om det är värt att försöka få tag på en flaska för 198 kr på torsdag.

Namnet Velvet Merkin är något av en ordvits som bygger på att det här är en variant av deras vanliga oatmeal stout Velvet Merlin. Från början var det faktiskt den olagrade ölen som hette Velvet Merkin men så fick bryggeriet lite kalla fötter eftersom Merkin betyder pubisperuk. Det döptes om till Velvet Merlin, efter smeknamnet på bryggmästaren Matt Brynildson som de tycker är något av en trollkarl vid brygghuset. När man sedan gjorde en bourbonfatlagrad variant fick den ta över det gamla namnet.

Velvet Merkin släpps i en webblansering på Systembolaget nu på torsdag med endast 210 flaskor. Med priset på 198 kr får man förstås fråga sig om det är värt att försöka hinna få en flaska. Det är här en recension kommer väl till pass.

Aromen bjuder på en försmak med pockande toner av chokladpraliner, torkad frukt och en mild bourbonnot, men det är  i smaken det verkligen händer. Men tolka mig rätt här, det är ingen smakexplosion som sådan. Ingen käftsmäll av rostade smaker och bourbon. Nej, det här är något helt annat. Som man kan, och bör, förvänta sig av en oatmeal stout är det en mycket len munkänsla, men det här går bortom vad man förväntar sig. Silkeslent! Det är också extremt välbalanserat och behagligt. 

När man tar en klunk bjuder Velvet Merkin på len, mjuk choklad, milt rostade toner, vanilj, bourbon, torkad frukt och rostad kokos i en smakupplevelse där allt hänger ihop. Det hela avslutas med en mild ton av ek som kryddar upp och nyanserar smaken något, men utan att ge någon strävhet. 

Även om det knappast är någon lättviktare är det här inte riktigt en imperial stout. Om det är den kraftfulla smaken i en fatlagrad imperial stout man är ute efter ska man nog hoppa över det här släppet. Om man däremot är ute efter balanserade, mjuka och lena smaker samlade i en mörk och fatlagrad öl har man hittat rätt.

Den lär klara sig ett tag utan att smaken blir sämre men det här är inte en öl jag skulle lagra någon längre tid. Om du ska köpa den, gör det med målet att dricka den under 2017.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar