Bra belgiskt på Bierhuis

, , Inga kommentarer

Den nya belgofokuserade krogen Bierhuis i Uppsala har nu haft öppet i några månader och med ett premiärbesök under öppningsveckan i bagaget var det nu dags att titta in igen. Sedan dess har detaljerna i servicen satt sig och Bierhuis känns redan som ett ställe att räkna med på Uppsalas krogscen. Det märks också på att det var närmast fullsatt på en onsdagkväll.

Helhetsupplevelsen är bra och framförallt unik. I en stad som Uppsala där pubar i brittisk och irländsk anda dominerar bland ölställena är det välkommet med något som bryter det mönstret och erbjuder något helt annat. Det sträcker sig längre än till bara belgisk öl och mat, den belgiska inspirationen smyger sig in långt ner i detaljerna.

Vid mitt första besök var det egentligen bara servicen som var något att anmärka på. Den var förvisso mycket vänlig, men det märktes då och då att rutinerna inte hade satt sig än. Det var också förväntat när det var första veckan in action. När jag nu återvände var servicen oklanderlig. Trots en välbesökt restaurang kände man sig hela tiden sedd och allting flöt på utan några anmärkningsvärda väntetider.

På ölsidan rör det sig om 20 kranar med, till den svenska tillgången sett, väl valda öl och fyra kranar med roterande öl. Flasksortimentet kompletterar utbudet väl med en del klassiker som de inte har på fat och en hel massa storflaskor. Jag upplever dock att ölen är aningens dyra. Är belgiska öl i Sverige generellt dyra tro?

Maten är å andra sidan väldigt rimligt prissatt. Särskilt prisvärd är deras utmärkta stoofvlees för 149 kronor. Visst, det är en relativt enkel köttgryta och pommes, men god och mättande mat på a la carte för det priset är inte så vanligt. Deras musslor har på kort tid blivit väldigt populära och enligt egen utsago står de för omkring hälften av Uppsalakrogarnas musselinköp. Maten är överlag trevlig och går åt det rustika hållet. Det enda minus jag hittat är våfflorna. God topping, men våfflan i sig upplevde jag som aningen smaklös jämfört med vad man får nere i Belgien. Välj hellre chokladfondanten.


Att bara komma dit och ta några öl kan alltså bli lite dyrare än på andra ställen i stan, men äter man middag med öl till maten jämnar det ut sig och kostnaden blir normal. Prickar man in rätt rätter blir det en fin utekväll till rimligt pris.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar