Ölrecension: Nils Oscar God Lager Ofiltrerad

, , 1 kommentar

Nils Oscar firar 20 år på ölmarknaden med att släppa en variant av sitt flaggskepp God Lager i en ofiltrerad version. I en tid där bryggerier ofta firar sin jubileum med diverse varianter på starka och fatlagrade öl är det uppfriskande med en jubileumsutgåva som är en ofiltrerad lager, och en mycket god sådan dessutom. Hatten av till Nils Oscar för en av de bästa svenska jubileumsöl som gjorts!

Det finns också något vackert i att man istället för att göra en specialbehandling av ett grundöl gör vad som essentiellt sett är det omvända, nämligen att servera ölet i en ännu grundligare form. Jag har beskrivit den vanliga God Lager som mjukt och fylligt maltig med generösa brödiga smaker och en lätt avslutande beska med örtiga toner.

Den ofiltrerade varianten har lite mer av allt det och lite till. Beskan blir något mer uttalad samtidigt som de brödiga tonerna är såväl fylligare som mer nyanserade. Humletonerna hänger inte riktigt med i denna sensoriska volymökning, så även om de örtiga tonerna definitivt finns där så förskjuts balansen mer mot det maltiga och det beska.

Man hade kunnat tro att det hade gjort ölet mer kvalmigt men det är snarare tvärtom. Den ökade beskan tillsammans med de mer nyanserade smakerna gör ölet fräschare och ökar hinkabiliteten. Det finns något djupt tillfredsställande med att ta en ordentlig klunk av ett friskt lageröl och det här är precis ett sådant.

Bonuspoäng också för att den kommer på halvlitersflaska. Det är sannerligen en mer rimlig volym av den här typen av öl än vad 33 cl är. 

Det här ölet släpptes i en upplaga om 20 000 flaskor i Systembolagets tillfälliga sortiment den 17:e februari. Det finns fortfarande gott om flaskor kvar och jag rekommenderar verkligen att man köper på sig några stycken. Spara dem inte för länge dock, det här är en öl som ska drickas snarast. De 29:90 kronorna man får lägga på en flaska är oavsett en given investering. Glasen från Nils Oscar finns att köpa på bl a Sejdelshoppen.se (direktlänk).


1 kommentar:

  1. Håller med till 100% en riktigt trevlig öl som är svårt att smutta på:)

    Varför alla dessa 33cl numera och aldrig 50cl:(

    Tänker närmast på Tyskland och England

    SvaraRadera