Mer walesisk öl i Sverige när Kingstone gör entré

, , 4 kommentarer

Både England och Skottland har länge varit ganska väl representerade på den svenska ölmarknaden, men det har varit värre med Wales. Tiny Rebel och Celt Experience är de enda walesiska bryggerier jag kan komma på som har synts i Sverige under de senaste åren, men nu kommer det ett till. Kingstone Brewery från Tintern börjar nämligen bli så smått tillgängliga och deras öl är lite mer åt det klassiskt brittiska hållet.

De klassiska brittiska bittrarna ses ofta som lite tråkiga, precis som många andra maltiga stilar - det är ju varken modern humle, syrlighet eller frukt i dem. Men har man vett att uppskatta en fin maltighet finns det mycket att upptäcka. Kingstone från Tintern i Wales gör just den typen av öl och de har börjat hitta till Sverige så smått. Någon större skillnad mot ölen som bryggs i England är det däremot inte, så det faktum att de är från just Wales är kanske mer av ett kuriosa i sammanhanget.

Mest imponerad är jag över deras Abbey Ale, vars namn genast för tankarna mot något i belgiskt stil men som snarast är en premium bitter. Brynt råsocker, rostat bröd, marmelad och örter i en härlig, milt bitter mix. En smakrik pint som slinker ner lekande lätt.


Humpty's Fuddle IPA var också en trevlig bekantskap. Förvänta er ingen fruktbomb, det här är bryggt med brittisk humle och med en helt annan balans mellan malt och humle än vad som är standard för IPA i amerikansk stil. Istället får man en öl med toner av toffee, rostat bröd och bär som toppas av blommiga och örtiga toner. 

Den flaska av Classic Bitter jag provade var däremot totalt överkolsyrad. Inget fel i övrigt så det var nog snarare en miss i någon beräkning än en infektion, men det blev ändå svårt att göra en vettig bedömning av ölen. Tewdric's Tipple var däremot också en trevlig skapelse om än inte lika bra som de första två ölen. Med en alkoholhalt på blygsamma 3,8 % förtjänar den ändå lite plats i rampljuset, då den levererade en lätt men väl utfylld smak med snygga malttoner i samma stil som tidigare öl.

Återstår bara att se när vi börjar se nordirländsk öl i Sverige också...

4 kommentarer:

 1. För ca 10-15 år sedan gick det att köpa många fina engelska öl på bolaget. Men numera är det ju just som du skriver endast öl med jordnötter, fruktsoppa och fiskolja i som går att köpa. Ju konstigare det är ju bättre är det. Och kallar man det sedan för IPA, DIPA, Imperial IPA eller trippel IPA ja då är man hemma. Dessa öl du skriver om kommer i beställnings sortimentet kan man tänka och då är det 24 flaskor för 35 kr styck som gäller och sedan tar det tre månader så kan man inte köpa dom mer:( Nä livet är surt för alla oss som gillar maltdrycker av hög klass. Tänker mycket på tex Fuller's , hur många olika öl hat dom i ordinarie sortiment? Inte jättemånga men det räcker. Tar man tex svenska Brewski hur många öl har dom, ja inte vet jag men en ny IPA i månaden kommer man med i alla fall och detta endast för att hålla alla så kallade ölnördar intresserade. Nej nu är det dags att systembolaget gör ett uppsving för brittisk öl....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Detta är en klassisk Britisk Ale bryggd med klassisk teknik! Och den går att köpa på beställningssortimentet, 6 flaskor per Box!

   Radera
 2. Men snälla nån:( Dessa öl som nämns här ovan kommer att kosta runt 63kr / halvliter = ett literpris på 126 kr.

  Nu vill jag veta varför jag ska betala 126 kr litern för dessa öl när öl från tex Fuller's ( ESB )har ett literpris på 58 kr och kan köpas styckvis??? Är dom såååå mycket bättre? Har jag svårt att tro. 32 - 35 kr flaskan är ok, men 63 kr det låter ju ett aprilskämt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi!
   Kingstone Brewery is a Craft Artisan Beer! Made with Welsh spring water! On not London water. Kingstone brewery is not commercialised! Kingstone champions an old brewing technique and is bottle conditioned!! You pay for quality!
   Have a lovely day!

   Radera