SM i hembrygd öl 2017

, , Inga kommentarer

I lördags hölls SM i hembrygd öl i Solnahallen i Stockholm, och medan domartävlingen redan var avgjord fanns det200 utställande öl som ställde upp i folkets val. En fest av smaker i allsköns kombinationer där en vidareutveckling av förra årets SM-vinnare var en av de som föll mig allra bäst på läppen.

Med 200 öl på plats var det givetvis ingen idé att försöka sig på att prova alla så det fick bli ett urval baserat på igenkända namn och ren slump. Ett givet öl att prova var Klaus Enough? från Torbjörn Andersson och Niklas Stenlås. Känner man till att de vann förra SM med sin öl Samma Klaus förstår man snabbt från den fyndiga ordvitsen att det här är ett försök att komma ännu närmare Samichlaus. 

Bryggarna förklarade att det var ännu mer specialmalt, ännu längre kok, ännu högre stamvörtstyrka, ännu högre FG och ännu högre alkohol - allt för att komma ännu närmare Samichlaus alltså. Och det får man nog säga att de lyckats med. Djup smak med stora maltiga toner och likt en färsk Samichlaus också en hög sötma. Smarrigt trots sin ringa ålder. Med en poängs marginal vann den också guld i folkets val i klassen för underjästa öl.


Det där med ordvitsar är något som genomsyrar i stort sett hela hembryggarvärlden och att bästa ordvits i namnet inte är en SM-gren är närmast förvånande. Utöver Klaus Enough fanns också Ale-Ert Pilarm, Eis Climber, Hazean Svejsan, Balråg och Rockford för att nämna några av de som jag uppfattade. 

Det var också två öl som hade väldigt tydlig inspiration från trendiga kommersiella öl, men som jag i båda fallen tyckte var betydligt bättre än något som jag druckit tidigare. Dels Milkshake IPA Mango från Joakim Gustafsson och dels Fudge Cake Nutjob från Daniel Åkerblom, Tor Björnsson och Simon Röjsel. Pekannötssmaken i den senare var utsökt!

Allt var dock inte frid och fröjd, utan det fanns öl med problem. Den mest uppenbara var en surmäskad öl som gått väldigt, väldigt snett och luktade som en blandning av fotsvett, ost och magsjuka. Magen vände på sig bara av att lukta på den, och jag besparade mig därför upplevelsen att smaka på det.

Som tur var fanns det ändå mycket annat gott att smaka på, och glädjande nog flera riktigt bra öl ur mer traditionella stilar. Bland annat en härlig Dark Mild på cask från Magnus Vasilis och Reality Czech: Pivo Populárni från Fredrik och Elisabeth Ståhl.

Länk till lista på alla medaljörer i domartävlingen.

Länk till lista på alla medaljörer i folkets val.

Peter Eronson och Simon Svensson hörde till medaljörerna i domartävlingen

0 kommentarer:

Skicka en kommentar