Mer eller mindre humle? - Del 1: Duvel

, , Inga kommentarer

I en miniserie kommer jag att testa några olika öl som har begåvats med extra humle och jämföra dem med sina original för att utröna om jag tycker de har blivit bättre eller sämre av den extra humlen. Serien börjar här med Duvel och dess storebror Duvel Tripel Hop som görs med en ordentlig dos Citra.

Duvel är en belgisk klassiker på 8,5 % som blivit arketypen för den ljusa och starka belgiska alen som görs bortom klosterbryggerierna (men en gång i tiden var det faktiskt en mörk öl). Namnet är nästan som det flamländska ordet för djävul, duivel, och ölet har fått flera efterapare som döpt sina öl efter andra namn på djävulen.

Den vanliga Duvel är humlad med Saaz och Styrian Golding och sedan 2007 har bryggeriet också släppt en variant, Duvel Tripel Hop, som både humlats i koket och torrhumlats med en tredje humlesort. De första åren var det Amarillo för att sedan under åren 2012-2016 byta humlesort varje år. Man betade av Citra, Sorachi Ace, Mosaic, Equinox och HBC-291. Sedan gjorde man en omröstning för att hitta den bästa, vilket blev Citra, så från och med årets utgåva är det Citra som gäller. Av någon anledning, som jag inte riktigt fått någon klarhet i, är Tripel Hop också en procent starkare än vanliga Duvel.

När man börjar med att prova gamla vanliga Duvel finner man en, trots styrkan, ganska frisk öl med en lätt estrig fruktighet, som drar åt päron och citrus. Det följs av en touch av brödighet och en finstämd humlig kryddighet. Den höga kolsyran möter en sorts motpunkt i den något värmande i avslutningen. Mycket lättdrucket för en så stark öl.

I med en massa Citra och ytterligare en procent alkohol och så har vi fått en klart annorlunda öl. Man finner fortfarande Duvel i grunden men i Tripel Hop handlar det väldigt mycket om humlen. Citran ger ölet väldigt påtagliga smaker av citrus och exotisk frukt. Det fina är att dessa toner smälter väldigt bra in med ölet så att det upplevs som väldigt harmoniskt. 

Resultatet är en öl med fruktiga övertoner som backas upp av Duvels alla smaknyanser. Dessa nyanser blir inte lika tydliga som i vanliga Duvel, men de finns där, och i kombination med humlen skapar de en helt ny helhet.

Om Duvel är en klassisk belgare så är Duvel Tripel Hop Citra det perfekta mötet mellan det klassiska och det moderna. Humlen tillför något nytt utan att ta död på det klassiska, samtidigt som det blir en öl med något mer än bara humlen. Måste jag välja mellan dessa två väljer jag också Tripel Hop, för i just det här fallet är mer humle snäppet bättre än mindre humle. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar