Porterstekens Pragtips: Ny ölbok om Prag

, , Inga kommentarer

Är du på väg till Prag för att dricka lite god pilsner men vill uppleva något mer än bara tokfärsk Pilsner Urquell och Budvar? Något mer lokalt, något lite mer personligt kanske. Då kan jag glädja dig med att det har kommit en ny bok om Prags småbryggerier (de är fler än man anar). Bakom boken står bland andra Håkan Engström som länge skrivit om öl i Sydsvenskan.

Boken 25 ölbryggerier i Prag släpptes under våren och som man förstår av titeln fokuserar den på småbryggerier i och runtom Prag. Den tar bara upp de bryggerier som har utskänkning på plats, liksom de ställen som man kanske börjar med att definiera som en krog, men som också gör sitt eget öl.

Den är tryckt i ett ganska litet format vilket gör den praktisk att ta med sig på resan som en guidebok. Förutom att gå igenom de 25 Pragbryggerier som fanns vid bokens skapande (det finns nog redan ett eller två till) finns också korta genomgångar om tjeckisk ölkultur och -historia, tips på bra pubar som inte har egen öl och en parlör för mat och öl.

Själva ölbryggerierna får några sidor var där de presenteras i text såväl som med betyg på ölupplevelse och helhet, liksom info om barnvänlighet, toalettstandard, turistighet och annat smått och gott. Blandningen av lättöverskådlig info och fördjupande text är snyggt gjord. Framförallt är texterna bra skrivna med ett lagom mått humor och målande beskrivningar av öl, ställen och människor.

Jag har bara besökt en knapp handfull av ställena i boken men jag instämmer helt i bokens beskrivningar och omdömen av dessa. Exempelvis får Únětický Pivovar, som jag tipsade om för någon vecka sen, full pott på både ölupplevelse och helhet. Jag känner mig därför trygg med att följa deras rekommendationer för de ställen som jag inte besökt än.

Inte häller skräder författarna med orden. Är det på plats med en sågning så blir det en sågning. De flesta ställen har ändå något som kan föranleda ett besök, till exempel bryggeriet som ligger i en shoppinggalleria, men långtifrån alla är ett resmål sig. Och det är där som kartorna kommer in i bilden. I pärmens insidor finns en karta överkligen tunnelbanan och en vanlig karta, vilket hjälper en att hitta till de bryggerier som faktiskt är ett resmål i sig och till de bryggerier man råkar vara i närheten under andra upptåg. 

Nästa gång jag är i Prag kommer den här boken vara en essentiell del av packningen. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar