Zinnebir vs XX Bitter

, , 1 kommentar

Nyligen har både XX Bitter från De Ranke och Zinnebir från De Le Senne släppts på Systembolaget. Två moderna klassiker som är rätt lika varandra, men som när de provas mot varandra avslöjar en del skillnader. Och prova dem mot varandra är just vad jag har gjort. Här är vad jag kom fram till.

De Ranke bryggde XX Bitter för första gången 2001 och det var då något av en startpunkt för lite beskare belgare. Den humlas med hela kottar av Brewers Gold och Hallertau Mittelfrüh. Zinnebir å sin sida kom några år sen, 2004 närmare bestämt, och humlas med Styrian Golding Celeia och Tettnanger Perle. Klassiska humlesorter rakt igenom alltså.

Dessa två hör till mina favoritöl då mixen av ljus malt, stramt hållen belgisk jäst och välhumlat med kontinentala sorter är perfekt för mina smaklökar, särskilt så här års. Just den mixen återfinns förstås i både XX Bitter och Zinnebir. Dessa två öl importeras för övrigt till Sverige av samma importör, BelgoDeli. Zinnebir har dessutom vunnit en offert för en plats i fasta sortimentet framåt hösten.

Jämför man dem sida vid sida är det inga stora visuella skillnader. Båda ölen har sediment i flaskorna som jag låter bli att hälla upp, men en lätt grumlighet blir det ändå i båda. Skummen är likartade men efter att ha vridit, vänt på och flyttat runt glasen för att säkerställa att ljusförhållandena inte spelar mig ett spratt kan jag konstatera att XX Bitter är en nyans eller två mörkare.

Båda två bjuder på fantastiskt fina smaker med lätta fruktiga toner, nyanserad brödighet, mild kryddighet, stram fruktighet och en markerad örtighet. Jag känner inte till detaljerna kring vilka maltsorter, mäskscheman och jäsregimer de båda ölen görs med men jag vågar påstå att de är ganska snarlika.

Den stora skillnaden ölen emellan kommer istället från humlen. Snarare än att det är de olika humlesorterna som gör skillnaden är det mängden humle. XX Bitter har en mer framträdande humleprofil och kraftigare beska än Zinnebir. Det finns även skillnader i hur humlen uttrycker sig, med mer höiga aromer i Zinnebir och mer bitter örtighet i XX Bitter.

Den kraftigare humleprofilen i XX Bitter gör också att samspelet med de andra smakerna blir lite annorlunda och smakerna från malten och jäsningen blir lite mer tillbakadragna, i jämförelse med Zinnebir där de olika komponenterna är i väldigt god balans.

En intressant jämförelse att göra, och jag rekommenderar att parallellprova dessa öl om man har flaskor kvar från släppen. För mig vinner Zinnebir på poäng, men det är väl egentligen en fråga om man vad är sugen på för dagen. Trots att de är så lika är de ändå ganska olika.

1 kommentar:

  1. Premiärprovade xx bitter igår. Väl beskriven i din text. Ett nytt favoritöl, så jag måste förstås prova Zinnebir inom kort.

    SvaraRadera