Ölrecension: Brutal Brewing Raspberry Weissbock

, , Inga kommentarer

Spendrups och deras Brutal Brewing lanserade för en tid sedan konceptserien The Raw Law, där ölen tar avsteg från de tyska renhetslagarna som Spendrups normalt sett håller sig innanför. Istället håller de sig inom ett ramverk där man utöver malt, humle, jäst och vatten bara tillåter andra naturliga råvaror. Den senaste kreationen i serien är Raspberry Weissbock.

I en tid där det blir allt mer utbrett för de mindre bryggerierna att använda sig av aromer, essenser och andra genvägar som går stick i stäv med de ideal som präglade den tidiga eran av modernt hantverksbryggande är det intressant att se en av storbryggarna spinna vidare på dessa ideal. Det ämnet och alla funderingar man kan ha kring det går att skriva en hel artikelserie om, men nu tänkte jag istället koncentrera mig på att recensera öl istället.

Raspberry Weissbock är alltså den senaste utgåvan i Brutal Brewings serie The Raw Law där man tidigare släppt en ingefärsstout och en mörk lager med kokos. Kombinationen av weissbock och hallon känns på pappret inte alls så dum. När man häller upp ser man att färgen är mer åt det orangea hållet än någon av de rödrosa nyanser som många hallonöl har. Det är något av en hint mot att hallonen inte är helt dominanta här.

Smaken avslöjar att så också är fallet. Först kommer de typiska toner man förväntar sig av en vetebock, så som banan, allmän estrighet, lätta kolatoner och en mild kryddighet. Sen glider det över mot hallon, utan att vetebockssmakerna försvinner helt. Istället för att hallonen får dominera ger de ytterligare nyanser åt vad som odiskutabelt är en weissbock. Mot slutet kommer också en lätt bärsyra som både passar in och fungerar uppiggande.

Mötet mellan weissbock och hallon sker alltså på ett snyggt sätt. Det jag tycker att ölet saknar är en bredare smak av weissbock. Om det beror på att grundölen lämnar mer att önska eller om det är att hallonen plockar bort en del av grundölets nyanser kan jag förstås inte svara på. Istället får man förstås hallonsmakerna som verkligen tillför något och förminskar problemet.

Brutal Brewing The Raw Law Raspberry Weissbock har gjorts i en upplaga om 3000 flaskor á 33 cl och kommer att gå att beställa från Systembolagets beställningssortiment för 36,90 kr framåt sommaren.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar