Öl och ost: Farmhouse cheddar

, , Inga kommentarer

Cheddar är en ost som det finns god bredd på, med allt från djupa och lite nötiga till smått syrliga och lite fruktiga. Jag skaffade mig en vällagrad farmhouse cheddar från Ford Farms, en ost som ligger åt det mer nötiga hållet och inte är fullt så krämig som de allra lösaste typerna. Till den testades brittiskt, belgiskt och svensk-amerikanskt vilket gav två hyfsat lyckade kombinationer.

Man brukar säga att mat och dryck från samma område brukar passa bra ihop, så det var lätt att plocka en brittisk bitter att prova till cheddarn. Sedan tidigare är jag förtjust i IPA till åtminstone de något mer syrliga och krämiga varianterna av cheddar så det fick bli en sådan även här. Jag har även gillar ljusa belgare till cheddar förut så jag ville testa om lite mer humle gjorde det hela bättre eller sämre. Därav blev Timothy Taylor Landlord, Oppigårds New Sweden IPA och De Ranke XX Bitter som provades till.

Ford Farms Cheddar Truckle, en west country farmhouse cheddar i bit om 400 g insluten i vax, är en prisbelönt ost som jag införskaffade på Fromageriet i Hötorgshallen i Stockholm. Den är givetvis gjord på komjölk och smaken är omisskännligt en cheddar som samtidigt har karaktär, med nötiga inslag och fin skärpa.

Kombinationen med Landlord var smakmässigt mycket bra. Ölets toner av rostat bröd och apelsinmarmelad var givetvis goda till osten. Tänk dig själv en skiva färskt rostat bröd med en skiva cheddar och lite fin apelsinmarmelad på. Himmelskt, och smakerna går lika bra ihop även när några av dem sitter i ölet istället. Dock blev ölet en storlek för litet för att stå upp ordentligt mot osten. Det blev bra, men samma smaker i en tyngre typ av bitter hade varit ett snäpp bättre.

XX Bitter hittade inte riktigt några kombinationer med osten och när dessa uteblev dominerade istället humlen. Ingen krock, men heller inga smakförhöjningar.

Den betydligt fruktigare humlen i New Sweden funkade lite bättre mot cheddarn och gav upphov till några lyft. Det feta och krämiga går bra mot fruktig humle. Däremot nådde det inte riktigt de höjder man kan uppnå med en syrligare cheddar. Så återigen godkänt men med förbättringspotential.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar