Brooklyn East IPA till lammfärsbiffar och myntasås

, , 3 kommentarer
För ett tag sedan beställde jag hem en låda med Brooklyn East India Pale Ale (19,90 kr /  flaska á 355 ml (12 oz), 24 flaskor / kolli). Första, och innan detta den enda, gången jag drack den så gillade jag den och tyckte den stod sig bra på egen hand men nu har uppenbarligen min ölsmak förändrats för jag tyckte den var ganska tam för en IPA, åtminstone om det är mycket humle man är ute efter. Bäst före är satt till april 2011, så flaskorna borde inte vara särskilt gamla heller. Men med lite smakrik mat så har den faktiskt levt upp lite, så jag har prövat den till väldigt mycket mat på senaste tiden. Ikväll blev det till lammfärsbiffar med myntasås, vilket jag tänkte skriva mer om här. Nu har jag dessutom låtit kameran gå varm, så den tidigare bildbristen är som bortblåst, åtminstone i detta inlägget.

Som tillbehör fixade jag lite enkelt en plåt med klyftpotatis och morotsbitar i ugn. Bara att vända runt lite klyftad potatis och morotsstavar i olivolja och salt, hälla upp på en plåt och krydda som man vill. Just den här gången körde jag cayennepeppar för lite bett, annars är ju vitlök och örtkryddor också gott. Vad brukar du krydda dina klyftpotatisar med? In i ugnen i 30 minuter på 200 grader.

Själva lammfärsbiffarna och myntasåsen är också mycket enkelt att svänga ihop, och kan i stort sett hinnas med medan potatisen står i ugnen. Man behöver följande för 3-4 portioner:
Biffar
500 g lammfärs
1 ägg
1-2 tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor
ett knippe persilja eller basilika
salt och peppar
Sås
2 dl matlagningsyoghurt
ett knippe mynta
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk honung
salt och peppar
För att göra biffsmeten så är det bara att finhacka vitlöksklyftorna och persiljan/basilikan och sedan blanda alla ingredienser i en skål. Salta och peppra ordentligt och rör ihop allting (vilket är roligast att göra med händerna!). Låt smeten stå en stund medan du blandar ihop myntasåsen.
För att göra såsen är det bara att hacka myntan och blanda med yoghurten i en skål. Pressa i vitlöksklyftan och häll i honungen, men var försiktig med honungen så det inte blir för sött. Eventuellt kan man även pressa i lite citronjuicen för att få en balanserade syra om det ändå blir för sött. Smaka av med salt och peppar. Åter till biffarna! Värm upp en stekpanna på spisen medan du formar biffar eller järpar av smeten. Med fuktade händer så fastnar det inte lika mycket färs på händerna. Stek biffarna i smör eller olja i några minuter på varje sida.
Förhoppningsvis tajmas allt så att biffarna blir klara ungefär samtidigt som potatisen. Lite grönt hinner man också med att skära upp. Sedan återstår bara att hälla upp ölen och sätta sig till bords.
Brooklyn East India Pale Ale var en väldigt gångbar öl till denna maträtt. Ölet lyfter mycket riktigt något med hjälp av kryddorna i maten och framförallt är det mer örtiga och gräsiga humletoner som kommer fram. Helt klart gör sig denna öl mycket bättre till mat än på egen hand. Ett något mer tillgängligt öl som också borde fungera bra till denna rätt är Oppigårds Golden Ale. Det skulle annars vara intressant att se hur myntan i denna rätt fungerar med en weissbier eller kanske rent av en dunkel weissbier.

Idag har jag äntligen lyckats fixa klart med boende i Uppsala också, där jag börjar plugga till civilingenjör om två veckor. Jäkligt skönt att det ur världen, och nu sitter jag och funderar på vad jag ska fira med. Black Force One, Old Foghorn, Barrel Aged BORIS, Girardin Gueuze Black Label och Black Albert är några jag väljer mellan. Ett angenämt problem är det i vart fall.

3 kommentarer:

  1. Grattis!

    och kul med bilder, det ser trevligt ut och man blir mer peppad på att testa receptet själv! :)

    SvaraRadera
  2. Jag tycker också det är trevligare med bilder, och som sagt, det ser mer inspirerande ut. Det är ju just det där med att komma ihåg att ta dem som är det svåra :)

    Det blev en Old Foghorn för att fira, men jag är allt sugen på något mörkt också.

    SvaraRadera
  3. Nu blir jag hungrig, ser väldigt gott ut det där. Är osäker på om jag druckit Brooklyn East India Pale Ale, måste ta och kolla på Ratebeer.

    SvaraRadera