Recept till efterrätter från provningen

, , Inga kommentarer
Här tänkte jag slänga upp recepten på de efterrätter som jag gjorde till provningen jag hade häromdagen. Fast jag skippar nog recept på fruktsallad, det hoppas jag att ni klarar av att göra själva.

Jag börjar med det enklaste, nämligen shrikand. För en sats behöver man 4 dl tjock yoghurt (t ex turkisk, men man kan också rinna av vanlig naturell yoghurt), 1,5 dl florsocker, 1 dl hackade pistagenötter och ca 1 msk hela kardemummafrön. Sikta ner florsockret i yoghurten och rör om ordentligt. Mortla kardemummafröna och höll i dem och nötterna i den sötade yoghurten, men spara lite för dekoration. Servera i små glas eller koppar och dekorera med lite hackad pistage och kardemumma. Superenkelt, jättegott och passar bra att serveras i små portioner. Utmärkt på sommaren!

Även valnötskladdkakan är väldigt enkel. Jag brukar förespråka att baka med mörk choklad på 70% istället för mörk blockchoklad, men i den här kakan är nog blockchoklad faktiskt bättre.  Bryt ner 150 g mörk blockchoklad en i mixer/matberedare och häll i 200 g valnötter, 3 ägg, 1,5 dl socker och 2 msk kaffe. Mixa till en hyfsat jämn smet. Bröa, gärna med kokos, en form med löstagbara kanter och häll smeten i den. Grädda i 25 minuter i 175 grader. Låt kallna. Eventuellt kan man också lyxa till det och dekorera genom att pudra över florsocker och lägga på några valnötter. Enkla medel som ger mycket lyxigare känsla.

Chokladpajen som jag gjorde är i princip ett sött pajskal som man fyller med chokladmousse. Det är inte jättesvårt att göra men det blir ganska många steg och många skålar att diska efteråt. Här rekommenderar jag däremot mörk choklad, det gör verkligen skillnad mot att använda blockchoklad. Det man behöver är i varje fall:
Pajskal
2 dl vetemjöl
1 dl florsocker
100 g smör
1 äggula

Blanda mjöl och florsocker, ha i kylskåpskallt smör och mixa ihop med fingrarna tills det inte är några smörklumpar kvar. Ha i äggulan arbeta snabbt ihop det hela. Eventuellt kan man behöva ha lite kallt vatten, men det har jag aldrig behövt. Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och ställ in i kylen i 30 minuter. Grädda pajskalet i 10 minuter i 200 grader. Låt svalna.

Fyllning
175 g mörk choklad (ca 70%)
3 msk kaffe (kan helt eller delvis bytas ut mot mjölk, jag föredrar 2:1 kaffe/mjölk)
2 ägg
1 dl vispgrädde

Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna. Häll i kaffe och/eller mjölk och rör om. Separera äggulor och äggvitor. Häll i äggulorna i chokladsmeten (om den är för varm kommer ägget koagulera). Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vispa grädden ganska mjukt. Vänd ner grädden i chokladsmeten och vänd sedan ner äggviteskummet. Bred ut moussen över pajskalet och låt det stå kallt så att den stelnar till. Allra helst kan man göra den kvällen innan den ska serveras, så kommer chokladsmakerna fram mer. Man kan dekorera genom att smälta lite överbliven choklad och ringla över pajen när den stelnat, och/eller ringla över glasyr.

Multitasking - fotografera och dekorera samtidigt

Cheesecakeglassen var den mest komplicerade av de efterrätter jag gjorde, och helst ska man dessutom göra den med glassmaskin. Jag löpte dessutom hela linan ut och bakade egna havrekakor att ha i glassen istället för att köpa havrekakor.

Till cheesecakeglassen behöver du:
1 dl grädde
1 dl mjölk
4 äggulor
1,75 dl socker
300 g Philadelphiaost
100 g havrekakor
2 citroner

Värm upp grädde och mjölk i en kastrull och ta av det när det når kokpunkten. Vispa äggulor och socker poröst i en skål, och häll på den varma gräddmjölkblandningen. Vispa ordentligt och häll tillbaka det i kastrullen och sjud på låg värme en stund tills smeten börjar tjockna något. Ta av från värmen och låt smeten svalna helt.
Riv skalet på citronerna och pressa ur juicen och blanda ner skal och juice tillsammans med philadelphiaost i glassmeten och vispa tills osten löst sig ordentligt. Frys till glass i glassmaskin (alternativt i frysen, det tar dock längre tid och du måste ta ut och röra om då och då). Krossa havrekakorna och blanda ner i glassen när den börjar bli fast men fortfarande är mjuk. Eventuellt kan man behöva frysa klart i frysen om man kör med glassmaskin. Sen är det bara att njuta! Den här glassmaken slår nog till och med cookies & cream, och det är godare än cheesecake i dess vanliga form.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar