Spanskt käk för öl- och matprovning

, , 2 kommentarer
Åter hemma i Falun efter en helg i Stockholm och åtta genomblöta timmar på Sonispherefestivalen tyckte jag det var dags att skriva lite om ytterligare en provning jag har hållt i. Jag lagade i ordning lite spanskt käk och valde ut några öl från Systembolaget att prova till. Men jag tänkte börja med att skriva om maten jag lagade.

Första rätten var en kall mandelsoppa som kallas för Ajo Blanco. Jag tror den har lite samma grunder som gazpachon, men kör på mandel istället för tomat och andra grönsaker. För att göra den ska man ta ca 200 g hyfsat ljust bröd, skära bort kanterna, tärna bröder och lägga det i blöt i några minuter. Sedan kramar man ur det mesta av vätskan och slänger ner brödet i en matberedare eller mixer, häller i 150 g skållade mandlar, en hackad stor vitlöksklyfta, två matskedar vinäger (helst sherry, balsam, eller rödvins) och 2 dl olivolja. Mixa ihop allt till en hyfsat slät smet. Häll sedan långsamt i ca 4 dl iskallt vatten (mängden kan förstås anpassas till önskad konsistens) medan mixern går. Ställ soppan i kylen så den blir ordentligt kall och servera den sedan med halverade gröna vindruvor. Vill man göra lite extra snyggt kan man dekorera med rostade mandelflarn och ringla över lite olivolja också. Kombinationen mandel, vitlök och vindruvor låter kanske lite speciell, men det blev väldigt gott.

Sedan vankades det tortilla, det vill säga spansk potatisomelett. Det är extremt enkelt att göra också. Skiva ca 900 g potatis (helst en mjölig sort) samt en stor gul lök tunt. Värm upp 1 dl olivolja i en gryta eller stor stekpanna och släng i potatisen och löken. Kasta/rör runt allt lite så att oljan täcker allting, salta och peppra och låt det sedan stå på medelvärme tills potatisen mjuknat (tog ca 30 minuter för mig), men den ska helst inte brynas. Rör om då och då. Häll upp potatisen, gärna i ett durkslag så man kan spara oljan till den kommande omelettstekningen. Låt det svalna något. Rör ihop 6 ägg lite snabbt, häll i potatisen och löken, rör runt ordentligt och låt det stå någon minut. Värm upp olja, helst den du sparat från potatisstekningen, i en non-stick stekpanna och häll i omelettsmeten. Jag gjorde det i en stekpanna med 25 cm i diameter vilket var rätt lagom storlek. Stek på medelvärme tills den är gyllenbrun på undersidan, lägger över en tallrik och vänd upp och ner på alltihop och slajda ner omeletten i stekpannan igen och stek andra sidan tills den också är gyllenbrun. Slajda upp på en tallrik. Ätes helst i rumstemperatur, så gör den lite i förväg. Jag kan inte påstå att det blev riktigt så gott som de tortillas jag ätit i Spanien, men det var i alla fall nära. Funkar fint som både småplock och lunch.


Så hade jag fixat en enkel liten tapas. ICAs "rustika baguette" i tjocka skivor med en skvätt olivolja på, en tomatskiva och lite manchegoost (spansk hård fårost) inlindad i serranoskinka. Riktigt god smakkombination, om än inte de billigaste ingredienserna.


Slutligen serverades en gryta med chorizo och stora vita bönor. Receptet har jag slängt ihop själv och jag är inte helt säker på hur mycket spansk anknytning det har, men jag har för mig att jag ätit något liknande som skulle vara en spansk rätt, så ja... Om någon vet en liknande rätt som faktiskt är spanskt är det bara att hojta. Jag stekte i alla fall på lite rimmat sidfläsk som jag skurit i mindre bitar, slängde i en hackad lök som fick fräsa med, sedan tre chorizokorvar av bra kvalitet (jag körde på Siljanscharks variant) i ganska tunna skivor. När korven börjat få lite färg hällde jag på en burk krossade tomater, en burk stora vita bönor (skölj av dem ordentligt innan) och pressade i en stor vitlöksklyfta och lät det hela puttra i 5-10 minuter eller så. Till detta hade jag bakat ett vanligt basic lantbröd, vilket är allt som behövs som tillbehör i kolhydratväg. Som sagt så är receptet något jag slängt ihop själv, så det finns nog utrymme för lite finslipning, men det var riktigt gott såhär också tyckte jag, och väldigt mättande.

Ölen till detta får bli ett separat inlägg senare. Imorgon kommer dessutom, förhoppningsvis, mitt inlägg i ölbloggarstafetten, men än så länge har jag bara fått svar från två av de bryggare som jag mailat med lite frågar för att få material till inlägget.

2 kommentarer:

 1. Får jag bara komma med en lite tråkig kommentar upp i all matlagning?

  B I L D E R

  Du beskriver ju stegvis vad du gör hit och dit. Skitsamma om du inte har en systemkamera eller likande. En Mobilkamera borde "do the trick". Kan ju säga att det är något som skulle inspirera mig något otroligt, att se bilder på hur matlagningen går till steg för steg och även på råvarorna innan tillagningen.
  Bara ett tips, i all välmening.
  Sen blev jag lite smått förbannad över varför du skrev att man skulle skiva 900 gram potatis! Vad tusan är det för fel på ett kilo??? :)

  Mvh

  SvaraRadera
 2. Du har helt rätt Dempa, nästan varje gång jag skriver ett inlägg tänker jag "vafan, har jag glömt ta bilder nu igen". Det är helt klart något att bli bättre på. Jag får väl uppdatera det här inlägget med lite bilder från nätet den här gången :)

  Hehe, 900 g är enligt receptet ;) Jag kan då säga att det blir jävligt mycket potatisskivor att hantera ändå, man behöver inte 100 g extra ;)

  SvaraRadera