Öl, cider och efterrätter

, , Inga kommentarer
Igår avslutade jag en liten serie av privata provningar av öl till mat som jag haft senaste månaden. Jag hade svängt ihop ett gäng efterrätter (lite recept kommer i ett följande inlägg) och till dem prövade vi två olika cider och fyra olika öl. Cidrarna var Cidre Bouché Brut och Westons Organic Cider, som jag aldrig hade smakat innan men hade hoppats skulle vara hyfsat typiska för sina ursprung. Jag skulle nog säga att båda kan räknas som halvtorra då de hade en märkbar sötma men var långt ifrån sliskiga.

Stout/porter och i viss mån barley wine är väl vad man först tänker på när ska välja öl till efterrätt, så en varsin sådan blev det förstås. Young's Double Chocolate Stout är ju nästan som en efterrätt i sig själv och blev mitt val av stout. Jag hade övervägt att beställa några flaskor Nils Oscar Barley Wine till provningen, men kom på att Old Stock Ale nog skulle bli ännu intressantare och så fick det bli. Fruktlambic kan ju också vara trevligt till efterrätter men eftersom jag nyligen varit på en efterrättsprovning där vi hade med Timmermans Kriek så körde jag på något nytt nu istället. Jag har prövat att dricka lite humligare öl till choklad tidigare och gillat det, så jag plockade med BrewDog Trashy Blonde till den här provningen. Till sist kom Hoegaarden med som ett totalt wild card. Tyvärr var jag rejält stressad inför detta och missade att få med mig kameran (och min mobilkamera är helt oduglig) så det blev tyvärr inga bilder från själva provningen, men jag har åtminstone lyckats gräva fram några gamla arkivbilder från svunna provningar.

Vad åt vi då? Jo, i tur och ordning var det cheesecakeglass, fruktsallad med grädde, chokladpaj, valnötskladdkaka, och en indisk (?) yoghurtbaserad liten skapelse som kallas shrikand som bara är sötad, tjock yoghurt med pistagenötter och kardemumma. Eget beröm luktar illa sägs det, men jag kan inte låta bli: Fasen vad gott det var!

Den franska cidern, Bouché Brut, tyckte jag var riktigt god när vi först smakade den på egen hand, men till de tre första rätterna tyckte jag att den bara smakade äppelcidervinäger. I stort sett alla andra tyckte den var utmärkt dock. Vinägersmaken försvann till chokladpajen, men det var egentligen bara med shrikand som det blev en bra kombination. Westons var lite tvärtom, inte så jättebra på egen hand, men den blommade ut med flera av rätterna. Westons och cheesecakeglass var en av provningens mest spektakulära kombinationer för mig och några till, det kom fram så otroligt många nyanser i cidern och allt smakade bara underbart. Även till de andra rätterna fick den överlag bra omdömen.

Hoegaarden var väl lite av provningens svarta får. Det största problemet var att den var för tunn och helt enkelt dog ut i sällskap med de ganska mastiga efterrätterna. Till fruktsalladen skar det sig totalt för mig, men till valnötskakan funkade det faktiskt rätt så bra. Mitt stora hopp för Hoegaarden stod till shrikand där jag tänkte mig att yoghurtens syrlighet och kardemumman kunde spela med ölets syrlighet och kryddiga toner, men även där var den bara för tunn.

Då följde Trashy Blonde planen mycket bättre. Till fruktsalladen tog den visserligen över helt och slog ut alla smaker från frukten, men till allt annat så gick det enligt plan: Väldigt mycket fruktiga smaker från humlen lockades fram och den inte alltför kraftiga beskan fungerade fint som smakbrytning. Både gott och intressant. Har du aldrig prövat en humlig öl till en efterrätt är det hög tid att du vågar prova. Eller till en bit choklad åtminstone. Jag har aldrig provat detta med en riktigt besk öl dock, utan hållt mig till medelbeska öl som  Summer Twist och Amarillo Spring från Oppigårds.

Så till den nästan självskrivna efterrättsölen, Young's Double Chocolate Stout. Den levde upp till förväntningarna, det var knappt någon som inte tyckte att den passade med någon av rätterna. Å andra sidan bjöd den inte på några stora upplevelser heller. Kvällens mest stabila dryck helt enkelt, utan vare sig toppar eller dalar. En spännande grej bjöd den dock på, och det var till cheesecakeglassen. All chokladsmak försvann och istället smakade det nästan bara kaffe. Den upplevelsen delade jag med de flesta. Men kaffesmak i öl är ju också gott. Överlag tror jag att föredrar en kraftigare porter eller stout till efterrätter dock, Double Chocolate är ju faktiskt en aning mesig.

Old Stock Ale var den öl jag sett framemot mest att pröva mot efterrätterna, och spänningen steg ytterligare av att Darren på BeerSweden gjorde en vertikalprovning av denna öl dagen innan provningen. Det är ju en goad och nyanserad öl i sig själv, men ojojoj vad mycket nyanser som dök upp när den dracks med några av efterrätterna. Jag kunde inte sätta fingret på allt, men det var många olika varianter av torkad frukt, knäck, körsbär, fruktkaka, julkryddor och mer därtill som kom och gick. Till shrikanden funkade den inte riktigt dock. Men Old Stock stod absolut för några av de mer spektakulära kombinationerna, tillsammans med Westons till cheesecakeglassen.

Härnäst kommer lite efterrättsrecept i ett separat inlägg, och där blir det mer färska bilder!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar