Live från mässan, torsdagen

, , 1 kommentar
Middagspaus på torsdagen: 8 timmar in på mässans första dag tar jag en liten paus för att käka pizza och skriva en liten uppdatering om vad som händer. Som vanligt är det riktigt trevligt på SBWF, det är verkligen årets svenska ölhändelse. Med bara 3,5 timme kvar tills jag måste åka hem känns det väldigt skönt att jag kan åka hit imorgon igen och göra allt jag missade idag.


Dagen började med en liten presskonferens där Marianne och de övriga i festivalteamet hälsade oss välkomna till årets festival som alltså är 20-årsjubileum. Här fick vi även chansen att prova på en liten skvätt av Carnegies jubileumsbrygd, en något starkare variant av vanliga portern som har lagrats på bourbonfat från Heaven Hill. Inte alls dumt faktiskt, och bättre skulle det bli. Nu går jag lite händelserna i förväg, men senare på dagen besökte jag Carlsbergs bakfickan, där de serverade lite smakprover på mat att prova tillsammans med just jubileumsportern. Det fanns inlagd sill på kavring, rostade rödbetor med chevrekräm, boeuf bourguignon och chokladtarte. Jag smakade inte sillen eftersom jag inte är så förtjust i fisk, men de övriga tre var riktigt bra kombinationer, alla på helt olika vis. Här märktes det verkligen att någon lagt rejält med tanke bakom parningen. Rödbetorna och chevrekrämen var min favorit, även sett till parningen då det lyfte fram de lenaste tonerna i ölet.

Annars har danskarna som vanligt visat sig från sin bästa sida. Skön attityd och fantastiska öl. För er som ska besöka mässan de kommande dagarna, missa inte Elixir Wines monter som ligger längst in i lokalen i det rum som kallas Snickeriet. De har öl från Djävlebryg, Raasted, Indslev, Amager med flera. I samma rum finns TWC Dryckesutbildning som har en liten men mycket väl vald uppsättning av danska öl.
Som vanligt på SBWF är det riktigt skön stämning överallt och fullt med ölintresserade människor. Tänk om varje helg var så här...

I taxin på vägen hem på torsdagskvällen: Det går att hänga hos Brill en hel dag om man vill. Otroligt mycket grym öl i deras monter. Senare under festivalen kommer det ju även hänga en del bryggare i deras monter, om man vill prata med sådana.

Mot slutet av kvällen blev det ganska många små smakprover av de extremstarka ölen på mässan. I den här genren finns Sverige representerat av Sigtuna som på årets mässa släpper Ace of Spades 2011, en trippel-IPA på 15%. När jag frågade ut Mattias Hammenlind om den här ölen på Beer Expo i våras var planen att det skulle bli en superstark IPA på 20+%, men planerna blev ändrade till en något svagare men fortfarade extrem IPA. Mattias själv sa också att han den blev precis så som han till slut hade tänkt sig att den skulle bli.

Hemma igen: Mina fötter är inte i toppform. Dagens stalltips, använd superbekväma skor när du går på ölfestival. Man står och går i många timmar och sitter ner väldigt lite.

Stay tuned, det kommer eventuellt liveinlägg under morgondagen samt utförligare inlägg i slutet av helgen.

1 kommentar: